Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Ekonomika

Ukrajina dostane plyn, musí však do konca roka splatiť 3 mld. dolárov

Ruský prezident Vladimir Putin Foto: TASR/AP

Výmenou za to Gazprom dodá Ukrajine počas 6-mesačného zimného obdobia minimálne 5 miliárd m3 plynu v cene 385 USD za 1000 m3.

Berlín 26. septembra (TASR) - Ukrajina a Rusko sa dnes dohodli na takzvanom zimnom balíku dodávok plynu, v rámci ktorého Ukrajina uhradí Rusku časť svojho dlhu a za to získa počas zimných mesiacov minimálne 5 miliárd kubických metrov (m3) plynu. Uviedol to dnes po skončení rokovaní v Berlíne komisár EÚ pre energetiku Günther Oettinger, ktorý návrh predložil. Informovali o tom agentúry Reuters, AP a Bloomberg.

Na základe tohto návrhu Kyjev splatí Rusku do konca októbra zo svojho dlhu za dodávky plynu 2 miliardy USD (1,57 miliardy eur). Ďalšiu čiastku vo výške 1,1 miliardy USD by mal zaplatiť do konca decembra. Ruský plynárenský koncern Gazprom by tak získal ešte v tomto roku z dlhu Ukrajiny 3,1 miliardy USD. Celkový dlh podľa Gazpromu predstavuje 5,3 miliardy USD. Platby by garantovala Európska únia.

Výmenou za to Gazprom dodá Ukrajine počas 6-mesačného zimného obdobia minimálne 5 miliárd m3 plynu v cene 385 USD za 1000 m3. To však nebude stačiť a ďalšie miliardy kubíkov bude Kyjev potrebovať z EÚ. Ako uviedla agentúra Bloomberg, podľa ruského ministra energetiky Alexandra Novaka Gazprom začne s dodávkami až po tom, ako Kyjev zaplatí prvú 2-miliardovú splátku. Ukrajina navyše bude musieť za dodávky počas zimy zaplatiť vopred.

Oettinger dodal, že ide len o takzvaný "zimný balík," ktorý by mal zabezpečiť dodávky plynu Ukrajine v najkritickejších mesiacoch. Celkový problém cien plynu pre Ukrajinu už bude riešiť arbitrážny súd v Štokholme. Podľa Oettingera "šance na prijatie tohto dočasného riešenia sú vysoké," pričom odpoveď vlád obidvoch krajín očakáva v priebehu budúceho týždňa. Ukrajinský minister energetiky Jurij Prodan dodal, že otvorené otázky spojené s predbežnou dohodou by sa mali doriešiť do utorka budúceho týždňa.