Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 6. máj 2024Meniny má Hermína
< sekcia Ekonomika

Ukrajina je schopná zvládnuť ďalší rok bez MMF, tvrdí premiér Azarov

Mykola Azarov Foto: TASR/AP

Kijev si nechce požičiavať od MMF za nevýhodných podmienok, preto ďalej rokuje o ich zjemnení. Protikrízové otatrenia v Európe sú podľa ukrajinského premiéra neefektívne.

Kyjev 30. decembra (TASR) - Ukrajina je schopná zvládnuť aj rok 2013 bez úveru od Medzinárodného menového fondu (MMF) a neplánuje požičať si za nevýhodných podmienok. Takéto rozhodnutie však nie je jednoduché. Uviedol to v týchto dňoch ukrajinský premiér Mykola Azarov, ktorý dodal, že Kyjev sa preto snaží vyjednať s MMF lepšie podmienky. Informovali o tom agentúra Ukrinform a server Voice of Russia.

"Ukrajina už dva roky existuje bez finančnej pomoci MMF a je schopná bez nej zvládnuť aj ten nasledujúci," povedal Azarov v rozhovore pre ukrajinské televízne stanice s tým, že krajina neprijme pôžičku za neakceptovateľných podmienok. Ako zdôraznil, protikrízové opatrenia, ktoré fond iným krajinám stanovil, vrátane tých európskych, "sa ukázali ako neefektívne a v skutočnosti viedli k stagnácii ekonomík".

Zároveň však dodal, že bez úveru to nebude jednoduché, preto chce vláda s fondom naďalej spolupracovať a snaží sa nájsť prijateľný kompromis. Jeho súčasťou by malo byť podpísanie dohody o spolupráci bez toho, aby Kyjev musel zvýšiť ceny energií pre domácnosti, čo MMF požaduje.

Zástupcovia fondu rokovali s ukrajinskou vládou o pohotovostnom úvere koncom októbra a tento mesiac plánovali pricestovať na Ukrajinu opäť. Návštevu však nakoniec odložili na druhú polovicu januára 2013.