Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Ekonomika

Ukrajina je spoľahlivý partner pre tranzit plynu, tvrdí Šefčovič

Ilustračné foto Foto: TASR/František Iván

Slovenský eurokomisár zároveň dodal, že Európska komisia spolupracuje s Ukrajinou na modernizácii jej prenosovej sústavy.

Brusel 11. apríla (TASR) - Ukrajina je spoľahlivou krajinou pre tranzit plynu a Európska únia považuje ukrajinskú tranzitnú cestu za strategickú pre jej energetickú bezpečnosť. Uviedol v stredu podpredseda Európskej komisie pre Energetickú úniu Maroš Šefčovič v reakcii na utorňajšie vyhlásenie nemeckej kancelárky Angely Merkelovej.

Spolková kancelárka v utorok v Berlíne počas stretnutia s ukrajinským prezidentom Petrom Porošenkom uviedla, že projekt plynovodu Nord Stream 2, ktorý financuje ruský koncern Gazprom, nemôže pokračovať bez objasnenia úlohy Ukrajiny ako tranzitnej trasy pre prepravu plynu z Ruska do Európy.

"Dala som jasne najavo, že projekt Nord Stream 2 nie je možný bez objasnenia budúcej úlohy Ukrajiny ako tranzitnej krajiny," povedala Merkelová na spoločnej tlačovej konferencii s Porošenkom.

Šefčovič v mene exekutívy EÚ Merkelovej pripomenul, že Ukrajina vždy bola spoľahlivou tranzitnou krajinou.

"Oceňujem aktívne zapojenie Nemecka a najmä kancelárky Angely Merkelovej pri hľadaní riešenia, ktoré by zabezpečilo komerčnú životaschopnosť Ukrajiny ako krajiny pre tranzit plynu," uviedol Šefčovič v správe pre médiá.

Vo svojom stanovisku pripomenul, že plynovod Nord Stream 2 by potenciálne mohol ohroziť dobre fungujúci prenosový systém Ukrajiny a zdôraznil pozíciu eurokomisie, podľa ktorej rokovania sú najlepšou cestou ako vyriešiť túto záležitosť.

Slovenský eurokomisár zároveň dodal, že Európska komisia spolupracuje s Ukrajinou na modernizácii jej prenosovej sústavy.

"Ja osobne som pripravený spolupracovať s Ukrajinou aj s Ruskom, bilaterálne a trilaterálne. Z dôvodu zložitosti a citlivosti otázky dvojstranných dohôd po roku 2019 podporujem využívanie všetkých možných komunikačných kanálov," uviedol Šefčovič.

V utorok sa v tejto súvislosti telefonicky spojil s ruským ministrom energetiky Alexandrom Novakom, s ktorým hovoril o najnovšom vývoji rusko-ukrajinskej situácie v oblasti plynu. Novak informoval Šefčoviča o nastávajúcich kontaktoch medzi koncernom Gazprom a ukrajinskou spoločnosťou Naftogaz a vyjadril pripravenosť Moskvy zaistiť nepretržité dodávky zemného plynu do Európy prostredníctvom tranzitu cez Ukrajinu aj po roku 2019.

Šefčovič v tejto súvislosti zdôraznil potrebu zachovania dodávok komerčne životaschopných objemov plynu cez ukrajinskú dopravnú trasu a opätovne zdôraznil potrebu nájsť riešenie medzi oboma krajinami v súlade so Štokholmským arbitrážnym súdom.


(spravodajca TASR Jaromír Novak)