Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Ekonomika

Ukrajina ponúkla veriteľom nový návrh na reštrukturalizáciu dlhu

Ukrajinský prezident Petro Porošenko Foto: TASR/AP

Medzinárodný menový fond schválil minulý týždeň Ukrajine druhú splátku z úveru vo výške 1,7 miliardy eur.

Kyjev 4. augusta (TASR) - Ukrajina očakáva tento týždeň "rozhodujúce" rokovania so skupinou najväčších veriteľov. Vláda v Kyjeve im totiž poslala nový návrh na reštrukturalizáciu svojho dlhu a zároveň pohrozila, že ak sa rokovania nepohnú z miesta, prestane dlhy splácať. Informovala o tom agentúra Reuters.

Vyjednávania o reštrukturalizácii ukrajinského dlhu vo výške 23 miliárd dolárov (20,96 miliardy eur) už viac ako štyri mesiace viaznu. Zahraničným veriteľom sa nepáči, že by mali odpísať značnú časť z hodnoty ukrajinských dlhopisov. Ale nemenovaný zdroj v piatok 31. júla naznačil, že Kyjev považuje tento týždeň za posledný termín na dohodu.

Medzinárodný menový fond (MMF) schválil Ukrajine úver vo výške 40 miliárd USD. Čerpanie peňazí z pôžičky však závisí od pokroku pri zavádzaní úsporných opatrení. A tie zahŕňajú aj reštrukturalizáciu dlhu. Fond preto obe strany opakovane vyzval, aby sa urýchlene dohodli.

Ukrajinské ministerstvo financií oznámilo, že dnes ráno poslalo veriteľom nový návrh na dohodu a požiadalo ich, aby sa vo štvrtok 6. augusta zúčastnili v Londýne na rokovaniach na najvyššej úrovni.

MMF schválil minulý týždeň Ukrajine druhú splátku z úveru vo výške 1,7 miliardy eur a vyhlásil, že jej uvoľní peniaze z pôžičky aj keď sa tento týždeň nedohodne s veriteľmi.

Kyjev trvá na tom, aby veritelia akceptovali straty z ukrajinského dlhu, ale nie je jasné, či sa mu podarí presvedčiť ich, aby mu odpustili až 40 % dlhu.

Podľa Reuters jeden z veriteľov zvažuje, že odpíše 5 % z ukrajinského dlhu, ale v prípade, že sa ukrajinská ekonomika odrazí od dna, neodpustí Kyjevu nič.

Ukrajina očakáva, že jej hrubý domáci produkt (HDP) sa tento rok prepadne až o 9 %, a nie o pôvodne odhadovaných 5,5 %. Dôvodom je konflikt v priemyselných regiónoch na východe krajiny, ktoré sú motorom hospodárstva.

(1 EUR = 1,0973 USD)