Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Ukrajina očakáva tento rok zo zahraničných zdrojov okolo 10 mld. USD

Na archívnej snímke ukrajinská ministerka financií Natalia Jaresková Foto: TASR/AP

Kyjev nevyhnutne potrebuje zahraničné úvery a finančnú pomoc na zabránenie bankrotu štátu.

Moskva 26. januára (TASR) - Ukrajina očakáva, že v roku 2016 získa zo zahraničných zdrojov úvery za približne 10 miliárd USD (9,23 miliardy eur). Z nich by mal časť poskytnúť Medzinárodný menový fond (MMF). Uviedla to dnes ukrajinská ministerka financií Natalia Jaresková. Informovali o tom agentúry DPA a TASS.

"Ak budeme pokračovať v plnení reformného programu, potom by sme mohli zo zahraničných zdrojov, vrátane MMF, získať približne 10 miliárd USD," uviedla Jaresková na zasadnutí vlády.

Ukrajina očakáva, že MMF jej na budúci mesiac poskytne tretiu tranžu úveru, ktorej hodnota by mala dosiahnuť 1,7 miliardy USD. Kyjev nevyhnutne potrebuje zahraničné úvery a finančnú pomoc na zabránenie bankrotu štátu, keďže jeho ekonomika v minulosti podporovaná Ruskom už túto pomoc nemá a navyše, krajina trpí aj v dôsledku bojov s proruskými separatistami na východe štátu, kde je sústredených množstvo kľúčových podnikov.

V súčasnosti sa čaká na riešenie otázky nesplateného dlhu Ukrajiny voči Rusku vo výške 3 miliárd USD. Rusi poskytli Ukrajine uvedené financie v decembri 2013 prostredníctvom odkúpenia ukrajinských dlhopisov. Pomoc bola súčasťou väčšej dohody medzi ruskou vládou a vtedajšou proruskou vládou Ukrajiny, ktorá nasledovala po tom, ako Kyjev a Európska únia nepodpísali asociačnú dohodu.

Moskva v rámci pomoci plánovala odkúpiť ukrajinské dlhopisy celkovo za 15 miliárd USD. Do konca decembra 2013 kúpili Rusi prvé eurobondy v uvedenej hodnote 3 miliardy USD, neskôr však Ukrajinci vtedajšieho prezidenta Viktora Janukovyča zosadili a vzťahy medzi Ruskom a Ukrajinou sa prudko zhoršili. Zostávajúcich 12 miliárd USD už Ukrajinci od Ruska nezískali a dlh vo výške 3 miliárd USD, splatný v decembri 2015, odmietli zaplatiť.

Vláda v Kyjeve argumentuje, že sa dohodla s komerčnými veriteľmi o reštrukturalizácii svojho dlhu, avšak Rusko sa k tejto dohode odmietlo pripojiť. Podľa Moskvy dlh vo výške 3 miliárd USD je dlh štátny, takže nemôže byť riešený ako komerčný dlh a ruské ministerstvo financií oznámilo, že je pripravené do konca januára podať na pôde medzinárodného súdu na Kyjev žalobu.

Jaresková v tejto súvislosti dnes uviedla, že verí v dosiahnutie reštrukturalizácie tohto dlhu, a to mimosúdnou cestou. "Počet dlhov, ktoré sa Kyjevu nepodarilo zreštrukturalizovať, je veľmi malý a k nim patrí aj ten voči Rusku," dodala Jaresková.

(1 EUR = 1,0837 USD)