Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Ekonomika

Ukrajina v júli doviezla plyn z Poľska a Maďarska

Ilustračné foto Foto: TASR

Rusko od 16. júna zastavilo export plynu na Ukrajinu, pretože Kyjev v termíne nezaplatil Moskve požadovanú sumu za predchádzajúce dodávky.

Kyjev 7. augusta (TASR) - Ukrajina v júli doviezla plyn z Poľska a Maďarska, keďže Rusko jej zastavilo dodávky komodity. Objem dovozeného plynu však dosiahol zhruba desatinu z ruského importu suroviny na Ukrajinu v júli minulého roka. Informovala o tom agentúra Reuters s odvolaním sa na ukrajinskú energetickú spoločnosť Ukrtransgaz.

Podľa najnovších údajov Ukrajina v júli doviezla celkovo 221 milióna kubických metrov (m3) plynu, z toho 118 miliónov m3 z Poľska a 103 miliónov m3 z Maďarska. To je strmý pokles v porovnaní s júlom 2013, keď import plynu z Ruska dosiahol zhruba 2 miliardy m3.

Rusko od 16. júna zastavilo export plynu na Ukrajinu, pretože Kyjev v termíne nezaplatil Moskve požadovanú sumu za predchádzajúce dodávky. Okrem toho Rusko prešlo na zálohové platby, čiže žiada od Ukrajiny, aby zaplatila za plyn vopred a až potom obnoví jeho vývoz a dodá jej len toľko suroviny, koľko si predplatí.

Ukrajine sa však nepáči cena za plyn, ktorú jej Moskva účtuje od začiatku apríla, a to 485 USD (362,81 eura) za 1000 m3. Táto cena je najvyššia spomedzi zákazníkov Gazpromu. Jedným z dôvodov je zavedenie cla pre Ukrajinu. Rusko bolo ochotné Kyjevu clo odpustiť, čím by cena plynu klesla o 100 USD. Ale Ukrajina pripomína, že túto úľavu by mohla Moskva kedykoľvek zrušiť a žiada trhovú cenu za plyn, až potom je ochotná zaplatiť.

Navyše, ruský energetický gigant Gazprom v júli pohrozil, že môže obmedziť dodávky plynu štátom, ktoré ho budú predávať Ukrajine. Následne reverzný tok plynu z Európskej únie (EÚ) na Ukrajinu v polovici júla klesol na 7 miliónov m3 denne, pričom by jej mohla dodávať až 18 miliónov m3 komodity denne. Ukrajinský minister energetiky Jurij Prodan preto obvinil Moskvu, že blokuje import plynu zo štátov EÚ na Ukrajinu.