Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 9. máj 2024Meniny má Roland
< sekcia Ekonomika

Ukrajina si musí začiatkom roka zobrať nové pôžičky nad rámec plánu

Na archívnej snímke maďarský premiér Viktor Orbán. Foto: TASR - Martin Baumann

Na samite EÚ koncom minulého týždňa sa mal dohodnúť nový program pomoci v hodnote 50 miliárd eur na nasledujúce štyri roky. Maďarský premiér Viktor Orbán ho však zablokoval.

Kyjev 21. decembra (TASR) - Ukrajina si bude musieť v prvých dvoch mesiacoch roka 2024 požičať viac, ako sa pôvodne plánovalo, a to z dôvodu viaznucej zahraničnej pomoci. Prísľuby partnerských štátov neboli dostatočné, uviedol vo štvrtok minister financií Serhij Marčenko. TASR o tom informuje na základe správy portálu orf.at.

Kyjev teraz podľa Marčenka pristupuje k plánu B, ktorý okrem nových pôžičiek predpokladá aj skoršie vyplatenie dividend zo štátom kontrolovaných spoločností. Európska únia (EÚ) predtým vo štvrtok oznámila vyplatenie ďalšieho úveru na pomoc Ukrajine. Ako uviedla predsedníčka Európskej komisie (EK) Ursula von der Leyenová, ide o posledných 1,5 miliardy eur z celkového programu podpory vo výške 18 miliárd eur vyčlenených na rok 2023.

Nie je jasné, ako bude finančná pomoc pre krajinu, ktorá čelí agresii zo strany Ruska, pokračovať v budúcom roku. Na samite EÚ koncom minulého týždňa sa mal dohodnúť nový program pomoci v hodnote 50 miliárd eur na nasledujúce štyri roky. Maďarský premiér Viktor Orbán ho však zablokoval.