Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Ukrajina nalieha na otvorenie tzv. veľkého reverzu toku plynu zo SR

Zľava predseda vlády SR Robert Fico, premiér Ukrajiny Arsenij Jaceňuk a zástupca Európskej komisie Klaus Dieter Borchardt slávnostne sprevádzkovali 2. septembra 2014 vo Veľkých Kapušanoch v okrese Michalovce reverzný tok plynu na trase Vojany – ukrajinský Užhorod. Foto: TASR/František Iván

Tento rok Ukrajina nakúpi od Ruska ešte približne 1 miliardu kubických metrov (m3) plynu a v budúcom roku taktiež približne až 1 miliardu m3 plynu mesačne, a to v závislosti od vývoja počasia.

Bratislava 24. novembra (TASR) - Ukrajina nalieha na otvorenie tzv. veľkého reverzného toku plynu zo Slovenska.

"Veríme, že je tu potenciál odstrániť zúžené miesto, ktorým je absencia plného obojstranného prepojenia medzi Slovenskom a Ukrajinou," uviedol dnes v Bratislave na tlačovej konferencii v rámci 8. ročníka stredoeurópskej energetickej konferencie CEEC 2014 šéf ukrajinskej spoločnosti Naftogaz Andrij Koboljev.

Existujúce dohody medzi ukrajinskou, ruskou a slovenskou stranou by sa podľa slov šéfa Naftogazu mali nejakým spôsobom zmeniť. "Uvedomujeme, že to nie je v záujme Gazpromu," doplnil. Podľa neho, čím skôr sa zmena dohôd uskutoční, tým to bude prospešnejšie pre Európsku úniu, ako aj pre Ukrajinu.



Central European Energy Conference (CEEC) 2014 organizujú Výskumné centrum Slovenskej spoločnosti pre zahraničnú politiku, Reprezentácia Európskej komisie v SR, Slovenský plynárenský a naftový zväz v spolupráci s Ministerstvom hospodárstva SR a Ministerstvom zahraničných vecí a európskych záležitostí SR.

Ukrajina kúpi tento rok od Ruska miliardu m3 plynu a rokuje s Maďarskom

Ukrajina do konca tohto roka kúpi od Ruska 1 miliardu kubických metrov (m3) plynu. Vyhlásil to dnes šéf ukrajinskej spoločnosti Naftogaz Andrij Koboljev na stredoeurópskej energetickej konferencii CEEC 2014 v Bratislave. Informovala o tom agentúra Reuters.

Dodal, že Ukrajina rokuje aj o obnovení tzv. reverzného toku plynu z Maďarska v nadchádzajúcich mesiacoch.

"Plánujeme kúpiť približne miliardu m3 plynu od Ruska do konca roka," povedal Koboljev novinárom.

"Dúfame, že sa dodávky plynu z Maďarska obnovia v decembri alebo v januári. Rokujeme s maďarskými partnermi," spresnil.

Ukrajina pred približne 10 dňami naznačila, že vďaka miernej zime možno odloží požadovanú platbu vopred za novembrové dodávky ruského plynu, čo by znamenalo, že tento mesiac nekúpi od Ruska žiadny plyn. Dôvodom je tohoročná mierna zima.

Z údajov ukrajinskej distribučnej firmy Ukrtransgaz totiž vyplýva, že spotreba plynu aj čerpanie zo zásobníkov od začiatku novembra klesajú. Konkrétne, 9. novembra dosiahla denná spotreba 70,3 milióna m3 plynu, čo je o 27 % menej ako 1. novembra.

Podľa dohody z konca októbra, ktorú pomohli sprostredkovať predstavitelia Európskej únie (EÚ), má Kyjev uhradiť ešte tento rok ruskému energetickému koncernu Gazprom časť dlhu za predchádzajúce dodávky plynu vo výške 3,1 miliardy USD (2,5 miliardy EUR). Prvú splátku (1,45 miliardy USD) už zrealizoval začiatkom novembra, zvyšok má splatiť do konca roka.

Rusko sa zase zaviazalo, že obnoví export plynu na Ukrajinu. Ale trvá na tom, aby vláda v Kyjeve zaplatila vopred 760 miliónov USD za 2 miliardy m3 plynu, ktoré má energetický gigant Gazprom vyviezť na Ukrajinu tento mesiac.

Maďarsko, ktoré spolu so Slovenskom pomáhali Ukrajine prežiť energetickú blokádu Ruska, medzitým v septembri zastavilo dodávky plynu Kyjevu. Budapešť to odôvodnila plnením zásobníkov na zimu. Ale tvrdí, že po ich naplnení je z technického hľadiska možné tok plynu smerom na východ znova obnoviť, ak o to Kyjev požiada.