Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 16. máj 2024Meniny má Svetozár
< sekcia Ekonomika

Ukrajina vyradila skupinu RBI zo zoznamu sponzorov vojny

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Elena Halačová

Vyškrtnutím RBI zo zoznamu rakúska vláda podľa medializovaných informácií podmieňovala svoj súhlas s novým balíkom sankcií EÚ voči Rusku.

Viedeň 17. decembra (TASR) - Rakúska banková skupina Raiffeisen Bank International (RBI) sa už nenachádza na zozname medzinárodných sponzorov vojny, ktorý vedie ukrajinská vláda. Oznámila to v sobotu ukrajinská agentúra pre boj proti korupcii. Podľa pozorovateľov krok súvisí s najnovšími rozhodnutiami Európskej únie (EÚ) o ďalšej podpore Ukrajiny. TASR o tom informuje na základe správy agentúry APA.

"Status je pozastavený na obdobie bilaterálnych konzultácií za účasti zástupcov Európskej komisie," uviedla agentúra. Príspevok s ukrajinskými výhradami voči RBI sa už na stránke agentúry nenachádza.

Kyjev zaradil RBI na zoznam podporovateľov vojny tento rok na jar. Vláda ako dôvod uviedla pokračujúce aktivity banky v Rusku, ako aj uznanie separatistických republík Doneck a Luhansk ruskou dcérskou spoločnosťou skupiny. Ukrajina kritizovala aj nedostatočné kroky, ktoré RBI podnikla v rámci sľubovaného odpredaja ruských aktív.

Vyškrtnutím RBI zo zoznamu rakúska vláda podľa medializovaných informácií podmieňovala svoj súhlas s novým balíkom sankcií EÚ voči Rusku. Rakúsky minister zahraničných vecí Alexander Schallenberg údajne začiatkom októbra počas návštevy Kyjeva kritizoval zaradenie RBI na zoznam ako "svojvoľné".

RBI je najväčšou západnou bankou, ktorá má stále zastúpenie v Rusku.