Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 17. máj 2024Meniny má Gizela
< sekcia Ekonomika

Ukrajina zakázala tento rok vývoz viacerých obilnín, cukru a mäsa

Na archívnej snímke z 8. marca 2022 Svetlana (76), ktorá utiekla z ukrajinskej Odesy, sedí na hraničnom priechode v poľskom Kroscienko. Foto: TASR/AP

Zákaz vývozu viacerých obilnín z Ukrajiny pritom prichádza krátko po tom, ako nákup obilnín skomplikovali už sankcie uvalené na Rusko.

Kyjev 9. marca (TASR) - Ukrajina zakázala vývoz viacerých obilnín, pričom zákaz platí na celý tento rok. Embargo na vývoz sa okrem toho týka aj cukru, soli a mäsa.

Ukrajinská vláda v stredu zverejnila rezolúciu, na základe ktorej Kyjev zakazuje až do konca roka export raže, jačmeňa, pohánky, prosa, cukru, soli a mäsa. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters.

Zákaz vývozu viacerých obilnín z Ukrajiny pritom prichádza krátko po tom, ako nákup obilnín skomplikovali už sankcie uvalené na Rusko. Na jednej strane je problém vyviezť komodity z čiernomorských prístavov a na druhej je problém s platbami.

Vojna na Ukrajine celkovo narušila dodávky z regiónu, ktorý sa podieľa štvrtinou na globálnom obchode s obilninami. Navyše, Rusko a Ukrajina sa na svetových zásobách slnečnicového oleja podieľajú viac než 70 %.