Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Ukrajinu môže v zime zraziť na kolená skôr nedostatok uhlia ako plynu

Ilustračné foto Foto: TASR/AP Photo

Od vypuknutia bojov za nezávislosť východnej časti Ukrajiny väčšina baní v regiónoch Luhansk a Doneck zastavila ťažbu a zvyšné nemajú ako dopraviť uhlie do elektrární, keďže železnice tu nefungujú.

Kyjev 26. novembra (TASR) - Ukrajinu môže cez zimu zraziť na kolená skôr nedostatok uhlia ako plynu.

Väčšina baní na východe krajiny je totiž pre konflikt zatvorená a Rusko zastavilo tiež dodávky uhlia pre ukrajinské elektrárne. Informovala o tom agentúra Reuters.

Ukrajina už vyhlásila krízový stav na trhu s elektrinou a všetko nasvedčuje tomu, že výpadku v jej dodávkach sa nebude dať vyhnúť, ak sa krajine nepodarí uhlie doviesť.

"Nemáme žiadne energetické rezervy, všetko beží naplno a každý technický problém môže viesť k prudkému poklesu produkcie elektriny," upozornil Andrej Favorov, generálny riaditeľ energetickej investičnej spoločnosti Energetické zdroje Ukrajiny. Domnieva sa, že jediný spôsob, ako sa krajina môže vyhnúť problému s dodávkami energií počas zimy, je nájsť náhradných a spoľahlivých dodávateľov uhlia napríklad z Južnej Afriky, Austrálie či Vietnamu.

Predstavitelia Európskej únie sa pritom celé mesiace snažili sprostredkovať dohodu medzi Ukrajinou a Ruskom o obnovení dodávok plynu počas zimy. Ruský energetický gigant Gazprom zastavil jeho export do susednej krajiny, pretože mu Kyjev nezaplatil za predchádzajúce dodávky.

Čo sa týka uhlia, Ukrajina bola ešte donedávna úplne sebestačná. Vlani napríklad vyprodukovala 60 miliónov ton, ale od vypuknutia bojov za nezávislosť východnej časti Ukrajiny väčšina baní v regiónoch Luhansk a Doneck zastavila ťažbu a zvyšné nemajú ako dopraviť uhlie do elektrárni, keďže železnice v tejto oblasti nefungujú.

Podľa odhadov Ukrajina potrebuje doviesť 1 až 2 milióny ton uhlia od teraz do apríla. Vodné a jadrové elektrárne síce bežia na plný výkon, ale zastaraná rozvodná sieť a infraštruktúra ohrozujú plynulosť ich dodávok.

Ukrajina je jedným z najväčších producentov uhlia v Európe a zhruba 40 % elektriny vyrába práve z uhlia. Zvyšnú elektrinu vyrábajú jadrové (45 %), plynové (10 %) a vodné (5 %) elektrárne.