Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 4. máj 2024Meniny má Florián
< sekcia Ekonomika

Ukrajinská centrálna banka znížila svoju hlavnú úrokovú sadzbu

Na snímke obytný dom, ktorý bol zničený počas ruského útoku v ukrajinskom meste Kryvyj Rih 13. marca 2024. Najmenej traja ľudia zahynuli a 38 utrpelo zranenia v utorok počas ruského útoku na Kryvyj Rih v centrálnej časti Ukrajiny. Foto: TASR/AP

Reagovala tak na spomaľovanie inflácie, stabilný výmenný kurz domácej meny hrivna a vyhliadky na zahraničnú pomoc.

Kyjev 14. marca (TASR) - Ukrajinská centrálna banka vo štvrtok znížila svoju hlavnú úrokovú sadzbu o 50 bázických bodov na 14,5 %. Reagovala tak na spomaľovanie inflácie, stabilný výmenný kurz domácej meny hrivna a vyhliadky na zahraničnú pomoc. TASR o tom informuje na základe správy portálu bussinestimes.

Ukrajinská centrálna banka tak pokračuje v uvoľňovaní svojej menovej politiky, s ktorým začala vlani v júli.

Vo februári sa medziročný rast spotrebiteľských cien v krajine spomalil viac, ako sa očakávalo, na 4,3 %. Centrálna banka predpokladá, že v najbližších mesiacoch sa inflácia udrží v cieľovom pásme 5 % plus-mínus 1 % a v druhej polovici 2024 sa mierne zrýchli.

Medzitým sa niektoré obavy zo zníženia zahraničnej pomoci rozplynuli po tom, čo Rada Európskej únie (EÚ) schválila balík pomoci pre Ukrajinu v celkovej výške 50 miliárd eur na roky 2024 - 2027 a Ukrajina dosiahla dohodu na úrovni zamestnancov o v poradí už treťom preskúmaní jej programu s Medzinárodným menovým fondom.

Zároveň sa rozdiel na devízovom trhu medzi oficiálnym a hotovostným výmenným kurzom hrivny takmer vyrovnal. Ak bude posilňovanie miestnej meny pokračovať a inflácia bude vykazovať známky ochladzovania, banka pristúpi k ďalšiemu zníženiu úrokových sadzieb.