Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Ukrajinská ekonomika má najhoršie za sebou a smeruje k rastu

Ilustračné foto, Kyjev, Ukrajina. Foto: TASR/AP/Sergei Chuzavkov

Vyhlásil to ukrajinský minister hospodárstva Aivaras Abromavicius, ktorého citovala agentúra Bloomberg.

Kyjev 22. júna (TASR) - Ukrajinská ekonomika má už najhoršie za sebou a smeruje k obnoveniu hospodárskeho rastu, prvýkrát od roku 2012. Vyhlásil to ukrajinský minister hospodárstva Aivaras Abromavicius, ktorého citovala agentúra Bloomberg.

Podľa jeho odhadu sa hrubý domáci produkt (HDP) Ukrajiny na budúci rok zvýši o 2,5 %, ak sa ozbrojený konflikt vo východných regiónoch nebude ďalej rozrastať. Analytici sú pesimistickejší a predpovedajú Ukrajine v roku 2016 rast HDP o 1,5 %.

Abromavicius pripomenul, že ukrajinská ekonomika neprežíva "voľný pád" a už sa odrazila od dna.

"To najhoršie je už za nami. Teraz sa musíme sústrediť na zlepšenie podnikateľskej klímy, boj proti korupcii, predaj štátnych aktív a zmeny daňového systému, aby sme zabezpečili rast hospodárstva. Nastal čas na radikálne zmeny," povedal.

Ukrajinská ekonomika klesá v dôsledku ozbrojeného konfliktu s proruskými separatistami na východe krajiny, v kľúčových priemyselných regiónoch, ktoré sú motorom hospodárstva. A inflácia v krajine sa po prudkom oslabení ukrajinskej meny šplhá do závratných výšok, už sa pohybuje okolo hranice 60 %.

Vláda v Kyjeve sa snaží dohodnúť s veriteľmi na reštrukturalizácii dlhu, aby splnila podmienky záchranného úveru od Medzinárodného menového fondu.

Podľa niektorých ekonómov sa HDP Ukrajiny tento rok zníži o zhruba 9 % po rekordnom medziročnom páde v 1. kvartáli tohto roka o 17,6 %. Aj devízové rezervy ukrajinskej centrálnej banky sa výrazne stenčili a ukrajinská mena hrivna od konca roka 2013 oslabila oproti doláru o 62 %.

Abromavicius sa však domnieva, že už koncom tohto roka by mohol začať HDP Ukrajiny znova rásť, a za celý rok klesne o 7,5 až 9 %.

Vláda v Kyjeve sa snaží prilákať do krajiny zahraničných investorov, ktorí by jej pomohli zvýšiť rast hospodárstva a plánuje rokovať so zahraničnými firmami z celej škály odvetví - od priemyslu, cez maloobchod po energetiku, prezradil Abromavicius, podľa ktorého chce vláda na Ukrajinu prilákať švédsky nábytkársky gigant IKEA aj odevný reťazec H&M, a tiež internetový platobný systém PayPal.

"Chceme byť súčasťou Európy,"
povedal minister.