Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Ekonomika

Ukrajinská ekonomika sa tento rok prepadne o 11 %

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Napriek pozitívnemu vývoju ukrajinská ekonomika v prvom polroku strácala výkonnosť.

Kyjev 4. októbra (TASR) - Misia Medzinárodného menového fondu (MMF) navštívila Kyjev v dňoch 22.9.-2.10. a diskutovala s ukrajinskými predstaviteľmi o plnení vzájomnej dohody o ekonomických reformách a podmienkach ďalšej medzinárodnej pomoci krajine. Informuje o tom MMF na svojej internetovej stránke.

Portál uverejňuje aj vyhlásenie šéfa misie MMF pre Ukrajinu Nikolaya Gueorguieva, ktoré v Kyjeve zverejnili v sobotu (3.10.)

Uvádza sa v ňom, že misia viedla konštruktívne rokovania s ukrajinskými predstaviteľmi o politike, ktorú treba ďalej uskutočňovať, aby sa splnili podmienky na pokračovanie finančnej pomoci MMF. Zhoda sa dosiahla vo väčšine prerokovaných otázok.

Zhodli sa na tom, že hlboká kríza ešte pokračuje, ale makroekonomická stabilizácia postupne napreduje. Výmenný kurz ukrajinskej meny sa do značnej miery stabilizoval. Bankové úspory obyvateľstva rastú a inflácia sa postupne znižuje. Menové rezervy Ukrajiny vzrástli a na konci augusta dosiahli 12,6 miliardy USD (11,29 miliardy eur). Stúpnu aj v nasledujúcom období, lebo dôjde k swapu so švédskou centrálnou bankou vo výške 500 miliónov USD.

Napriek pozitívnemu vývoju ukrajinská ekonomika v prvom polroku strácala výkonnosť. Misia MMF preto upravila svoju predchádzajúcu prognózu poklesu hrubého domáceho produktu (HDP) a teraz očakáva, že jeho medziročný prepad dosiahne 11 %.

Rok 2016 však prinesie zásadný obrat a ukrajinský HDP v ňom vzrastie o 2 %. Zabezpečí ho vzostup domácej spotreby, obnovenie dôvery investorov, zvýšený vývoz a postupné uvoľňovanie úverových podmienok.

Štátne orgány chcú prispieť ku konsolidácii makroekonomiky tým, že deficit štátneho rozpočtu v nasledujúcom roku nebude vyšší než dohodnuté 3,7 % ukrajinského HDP.

Na Ukrajine pokračuje stabilizácia bankového systému. Musia sa však ešte prijať opatrenia na zlepšenie podnikateľskej klímy, podporu privatizácie, skvalitnenie správy vecí verejných, kde sú ešte veľké rezervy. Ide však o rozhodujúce oblasti, ktoré sú potrebné na obnovenie silného a udržateľného hospodárskeho rastu.

(1 EUR = 1,1160 USD)