Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 17. máj 2024Meniny má Gizela
< sekcia Ekonomika

Ukrajinské oceliarne bojujú o prežitie

Ilustračná snímka. Foto: TASR/František Iván

Oceliarne ako Záporožstal, ktorá je súčasťou oceliarskej a ťažobnej skupiny Metinvest, sú pre ukrajinskú ekonomiku kľúčové.

Záporožie 7. októbra (TASR) – Od začiatku vojny na Ukrajine vo februári 2022 prišiel tamojší oceliarsky priemysel, ktorý sa nachádza hlavne v oblastiach frontovej línie, o továrne, zamestnancov, dodávateľov a prístup k dôležitým exportným centrám. Aj v dôsledku toho ukrajinská ekonomika podľa odhadu Svetovej banky utrpela v prvom roku vojny straty takmer 400 miliárd eur. TASR o tom informuje na základe správy AFP.

Oceliarne ako Záporožstal, ktorá je súčasťou oceliarskej a ťažobnej skupiny Metinvest, sú pre ukrajinskú ekonomiku kľúčové. A udržanie výroby, hoci na nižších úrovniach, poukazuje na odolnosť sektora.

Stali sa tiež symbolmi ukrajinského vojenského odporu, keďže prápor Azov odolával ruským silám, keď sa ukryl v oceliarni Metinvest Azovstal počas nakoniec neúspešnej obrany prístavného mesta Mariupol.

Závod v Záporoží tvorí rozľahlá sieť potrubí, ciest, železníc a skladov v južnom regióne Záporoží, o ktorom Rusko tvrdí, že ho anektovalo. Pece závodu vychladli iba dvakrát vo svojej histórii, počas druhej svetovej vojny a po invázii Ruska na Ukrajinu, uviedla hovorkyňa.



Napriek bojom v okolí Záporožstal vyrába a jeho produkcia dosahuje približne 70 % objemu pred vojnou, pričom väčšina smeruje do Európy a USA.

"Očakávam, že vyrobíme viac ocele ako v roku 2022," povedal Oleksandr Myronenko, prevádzkový riaditeľ spoločnosti Metinvest. "Toto sa dá nazvať dobrým výsledkom."

Vývoz však podľa neho brzdí ruská blokáda čiernomorských prístavov a ostreľovanie dunajského prístavu Izmajil.

Rovnako ako prístavy aj závod v Záporoží ohrozujú údery ruskej armády. Má síce protiletecké kryty, no niektorí pracovníci nemôžu počas náletov opustiť svoje stanovištia. Oceliareň Záporožstal prišla od invázie o približne tretinu z 10.500 zamestnancov, keďže mnohí odišli na frontu, ale snaží sa pokračovať vo výrobe.