Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Ekonomika

Ukrajinský úrad udelil Gazpromu pokutu vyše 3 miliardy eur

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Úrad sa rozhodol udeliť pokutu ruskému plynárenskému koncernu Gazprom vo výške 85 miliárd UAH (3,25 miliardy eur) za zneužívanie dominantného postavenia na ukrajinskom trhu s tranzitom plynu.

Kyjev 22. januára (TASR) - Ukrajinský antimonopolný úrad udelil vysokú pokutu Gazpromu. Informovala o tom agentúra Reuters.

Šéf ukrajinského úradu na ochranu hospodárskej súťaže dnes uviedol, že úrad sa rozhodol udeliť pokutu ruskému plynárenskému koncernu Gazprom vo výške 85 miliárd UAH (3,25 miliardy eur) za zneužívanie dominantného postavenia na ukrajinskom trhu s tranzitom plynu.

Rozhodnutie ukrajinského regulátora je poslednou kapitolou v dlhodobom spore o plyn medzi Kyjevom a Moskvou, ktorý viedol k výraznému zníženiu ruských dodávok na Ukrajinu.

"Prijali sme rozhodnutie v súvislosti so zneužívaním monopolu Gazpromu na tranzitnom trhu ako monopolného nákupcu. Výška pokuty je 85 miliárd hryvien." uviedol Jurij Terenťjev na Facebooku.

Antimonopolný úrad nezverejnil detaily porušenia zákona a Gazprom, ktorý je exkluzívnym dodávateľom plynu cez ukrajinský tranzitný plynovod do Európy, nebol k zastihnutiu, aby sa k uvedeným informáciám vyjadril.

Gazprom tento týždeň uviedol, že Ukrajina dlží koncernu 2,549 miliardy USD (2,34 miliardy eur) za plyn dodaný v 3. kvartáli vlaňajška a že má dlh vyrovnať v priebehu 10 dní. Súčasťou je dlh, ktorý si Gazprom nárokuje v rámci klauzuly take-or-pay (odober alebo zaplať) obsiahnutej v kontrakte o dodávkach. Ukrajinská spoločnosť Naftogaz považuje túto klauzulu za protiprávnu a neplatnú.

Gazprom prišiel s požiadavkou na splatenie dlhu po tom, čo sa Naftogaz rozhodol viac než o 50 % zvýšiť poplatky za prepravu ruského plynu cez ukrajinské územie.

(1 EUR = 26,165 UAH; 1 EUR = 1,0893 USD)