Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 11. máj 2024Meniny má Blažena
< sekcia Ekonomika

UNAS vyzýva premiéra na riešenie situácie dopravcov, čas má do piatku

Protest dopravcov združených v Únii autodopravcov Slovenska (UNAS) pred Úradom vlády, na ktorom sa stretlo okolo 150 účastníkov 2. februára 2010 v Bratislave. Foto: TASR/Tomáš Halász

Rozpory medzi autodopravcami združenými v Únii autodopravcov Slovenska a ministerstvom dopravy vyvolávajú okrem mýtneho systému aj zápisnice zo spoločných rokovaní.

Bratislava 5. marca (TASR) – Predseda vlády Robert Fico (Smer-SD) má do piatku 7. marca čas na to, aby zvrátil súčasnú situáciu s autodopravcami na Slovensku.

Má zabezpečiť naplnenie dohôd medzi ministerstvom dopravy a Úniou autodopravcov Slovenska (UNAS) a vyviesť dopravcov z krízy. K takýmto krokom dnes premiéra vyzvali predstavitelia UNAS listom, ktorý doručili na Úrad vlády (ÚV) SR.

Od Fica žiadajú, aby sa s nimi aspoň stretol či dal záruky naplnenia ich požiadaviek. Do tohto dátumu sa združenie zároveň zaručilo, že k žiadnemu štrajku nepristúpi.

"Garantujeme, že zatiaľ nie. Ibaže by sa premiér vyjadril už teraz, že s nami rokovať nebude. Tým pádom je cesta otvorená," avizoval dnes predseda UNAS Milan Laurinec. Ako by vyzeral prípadný štrajk či blokácie, dopravcovia spresniť nechceli. "Bude to prekvapenie," konštatoval šéf únie.

Podľa neoficiálnych informácií sa hovorí napríklad o tom, že by dopravcovia blokovali vstup na úrad vlády, k bytu premiéra Fica alebo hraničné priechody. Laurinec však tieto domnienky nekomentoval.

Združenie UNAS vyhlásilo v utorok (4.3.) vstup do ostrého štrajku. Dôvodom je podľa dopravcov obava o to, že sa nenaplnia podmienky, na ktorých sa únia dohodla s ministerstvom dopravy. Predstavitelia združenia zároveň tvrdia, že ministerstvo ich "vodí za nos" a že nič nemajú "na papieri".

S rezortom sa napríklad dohodli na tom, že sa nebude platiť mýto pri prejazdoch cez intravilány obcí, nespoplatnia sa cesty II. a III. triedy a ostatné cesty I. triedy. Zároveň sa majú upraviť pokuty za mýtne priestupky či upraviť mýtne zľavy a vychytať "muchy" mýta. Ministerstvo dopravy však argumentuje tým, že všetky požiadavky autodopravcov rieši a je s nimi ochotné rokovať. Napríklad už od 15. marca tohto roku zruší spoplatnenie prejazdov cez všetky intravilány obcí. V utorok rokovali o týchto témach so združením dopravcov Česmad, pozvaní boli aj predstavitelia UNAS, neprišli však.


PREMIÉR: Autodopravcov nie je možné zneužívať na ciele prezidentského kandidáta

Slušných autodopravcov nie je možné zneužívať na politické ciele nejakého prezidentského kandidáta. "Včerajšie (4.3.) odhalenie, čo je motívom akéhosi štrajku, je podľa môjho názoru niečo, čo treba odsúdiť," uviedol dnes na tlačovej konferencii po výjazdovom rokovaní kabinetu v Horných Orešanoch premiér Robert Fico (Smer-SD) v reakcii na ultimátum zo strany Únie autodopravcov Slovenska (UNAS).

Predseda únie Milan Laurinec pritom v utorok (4.3.) pred novinármi priznal, že podporuje kandidátku na post prezidenta Helenu Mezenskú.

"Nové vedenie UNAS teraz pred voľbami vznáša nové a nové požiadavky, pričom sa ani nezúčastňuje rokovaní. Včera malo byť rokovanie o konkrétnych detailoch úprav mýtneho systému, ktoré odignorovali v čisto politickom kontexte. Vyhlásili ostrý štrajk, pričom napríklad ani združenie ČESMAD nechápe, o čo UNAS-u v tomto momente ide," konštatoval minister dopravy Ján Počiatek (Smer-SD).

"My chápeme, o čo UNAS-u ide. Je to jasná politizácia a zneužitie autodopravcov združených v UNAS-e na politické ciele nejakej úzkej záujmovej skupiny, ktorá je prepojená na konkrétneho prezidentského kandidáta," domnieva sa Počiatek.

Rokovania o konkrétnych opatreniach trvajú podľa slov predsedu Trnavského samosprávneho kraja a šéfa združenia samosprávnych krajov SK 8 Tibora Mikuša prinajmenšom rok.

"Naša aktivita, ktorá mala zabrániť ničeniu ciest 2. a 3. triedy, súkromného majetku občanov a majetku obcí a miest ťažkou nákladnou dopravou trvá tri roky. Niektorí dopravcovia však pokračujú vo svojich aktivitách bez ohľadu na to, že ničia cudzí majetok a ohrozujú občanov," poznamenal.



Rozpory medzi ministerstvom a autodopravcami vyvolávajú aj zápisnice

Rozpory medzi autodopravcami združenými v Únii autodopravcov Slovenska (UNAS) a ministerstvom dopravy vyvolávajú okrem mýtneho systému aj zápisnice zo spoločných rokovaní. UNAS tvrdí, že ministerstvo podsúva dopravcom iné verzie dohody a nie je schopné dodať ani len zápisnicu. Rezort dopravy však oponuje, že združeniu vždy poskytlo zápisnice z rokovaní a nie je pravda, že by v nich robili zmeny.

"Zápisnicu z prvého spoločného stretnutia už dopravcovia podpísali a zápisnica z druhého stretnutia sa pripomienkuje," uviedol dnes hovorca ministerstva dopravy Martin Kóňa. Hlavným problémom je podľa neho to, že dopravcovia žiadajú dať do zápisu aj to, o čom sa nerokovalo.

Predstavitelia UNAS sa dnes ráno po tom, ako doručili list so svojimi požiadavkami na úrad vlády, pýtali, prečo neboli na rokovaní podpísané a vytvorené zápisnice. "Prišli nám za tri dni a ešte aj upravené," tvrdili dopravcovia.

Podľa ministerstva je však sporným bodom doplnenie požiadavky na nulové spoplatnenie bratislavského obchvatu. Tú mali vzniesť dopravcovia až po rokovaní a napriek tomu ju žiadajú doplniť do zápisnice. "My sme nemali problém o tejto novej požiadavke rokovať, čo dokazuje aj fakt, že už na nasledujúcom stretnutí s dopravcami sme sa na tomto riešení dohodli. Je však logické, že nemôžeme dať do zápisnice zo stretnutia niečo, o čom sa vôbec nerokovalo," vyhlásil štátny tajomník ministerstva dopravy Viktor Stromček.