Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 29. máj 2024Meniny má Vilma
< sekcia Ekonomika

Únia: Hraničné kontroly zatiaľ dopravcom problémy nespôsobujú

Na snímke kontroly na poľsko - slovenskom hraničnom priechode Barwinek - Vyšný Komárnik 4. októbra 2023. Foto: TASR - Maroš Černý

Dočasné kontroly na hraniciach so Slovenskou republikou zaviedlo Česko, Poľsko a Rakúsko o polnoci z 3. na 4. októbra. Poľsko niektoré hraničné priechody dočasne aj uzatvorilo.

Bratislava 11. októbra (TASR) - Dočasné hraničné kontroly na hraniciach so Slovenskom, ktoré zaviedlo Česko, Poľsko a Rakúsko a následne aj Slovensko na hraniciach s Maďarskom, zatiaľ výrazne problémy dopravcom nespôsobujú. Pre TASR to uviedol šéf Únie autodopravcov Slovenska (UNAS) Stanislav Skala s tým, že prípadné predlžovanie hraničných kontrol by však mohlo skomplikovať presun tovaru.

"Zatiaľ sme nemali hlásené žiadne problémy. Avšak určite to predstavuje problém v doprave a presune materiálu, lebo niektoré spoločnosti majú zásoby len na 24 hodín," vysvetlil Skala. Združenie cestných dopravcov Slovenskej republiky ČESMAD Slovakia sa ani po urgenciách k aktuálnej situácii na hraniciach nevyjadrilo.

Dočasné kontroly na hraniciach so Slovenskou republikou zaviedlo Česko, Poľsko a Rakúsko o polnoci z 3. na 4. októbra. Poľsko niektoré hraničné priechody dočasne aj uzatvorilo. Slovensko následne zaviedlo kontroly na hraniciach s Maďarskom, ktoré vláda v stredu predĺžila do 3. novembra. Opatrenie má pomôcť k zníženiu počtu nelegálnych migrantov, ktorí cez územie Slovenska iba tranzitujú do iných štátov Európskej únie.