Ekonomika

Šéf Únie hydinárov Slovenska pomenoval problém potravinárskeho sektora

TASR, 10. januára 2016 18:26

Daniel Molnár sa vyjadril na margo vlaňajšieho fungovania zákona o neprimeraných podmienkach vo vzťahoch, ktorými sú potraviny.

Ilustračné foto Foto: TASR - Henrich Mišovič
Bratislava 10. januára (TASR) - Základným problémom celého potravinárskeho sektora na Slovensku je dominantné postavenie obchodných reťazcov na trhu, ktorých podiel je už takmer 90-%. Uviedol to pre TASR riaditeľ Únie hydinárov Slovenska (ÚHS) Daniel Molnár na margo vlaňajšieho fungovania zákona o neprimeraných podmienkach vo vzťahoch, ktorými sú potraviny.

"Kým v slovenských reťazcoch je vysoký podiel hydinového mäsa a vajec na pultoch, v zahraničných obchodných reťazcoch to už tak nie je. Zároveň reťazce v SR dlhodobo tlačia nákupné ceny hydinového mäsa na veľmi nízku úroveň na hranici alebo pod hranicou výrobných nákladov," priblížil.

Rovnako veľkým problémom sú podľa neho rôzne tzv. spätné bonusy a poplatky, ktoré výrazne znižujú realizačné ceny. "Preto považujeme za dôležité zrovnoprávnenie dodávateľov a odberateľov v obchodnom styku," zdôraznil.

Veľkým problémom podľa Molnára zostalo vlani, podobne ako aj v minulých rokoch, nerovnomerné rozdelenie zisku v procese výroby a predaja výrobkov. "Z vývoja cien je viditeľné výrazné roztváranie nožníc medzi odbytovou a spotrebiteľskou cenou v prospech obchodných reťazcov už dlhodobo a nožnice zostali roztvorené aj v roku 2015," dodal riaditeľ ÚHS.
Zdielať článok na FacebookPáči sa mi TERAZ.SK na facebooku
Staňte sa fanúšikom a sledujte dôležité správy priamo na FB

Viac článkov na tému:

Najnovšie články v rubrike

včera 17:46

Zakladateľ Microsoftu Bill Gates navrhuje zdanenie robotov
Gates navrhuje začať tam, kde roboty vykonávajú prácu za ľudí.

sk
včera 16:44

Pokles cien surovín priviedol Mongolsko na pokraj štátneho bankrotu
Medzinárodný menový fond spolu s partnermi môže krajine poskytnúť záchranný úver 5,5 miliardy USD (5,16 miliardy eur).

sk
včera 16:02

Grécko zrejme vyčerpá z úverového rámca podstatne menej prostriedkov
Dôvodom je podľa šéfa Európskeho stabilizačného mechanizmu Klausa Reglinga, že grécke banky potrebujú menej podporného kapitálu a lepšie sa vyvíja aj situácia štátneho rozpočtu.

sk

Najčítanejšie Ekonomika

Téma TASR





Používaním stránok TERAZ.SK súhlasíte s používaním cookies, ktoré slúžia na zlepšenie kvality nášho obsahu.

Viac