Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Šéf Únie hydinárov Slovenska pomenoval problém potravinárskeho sektora

Ilustračné foto Foto: TASR - Henrich Mišovič

Daniel Molnár sa vyjadril na margo vlaňajšieho fungovania zákona o neprimeraných podmienkach vo vzťahoch, ktorými sú potraviny.

Bratislava 10. januára (TASR) - Základným problémom celého potravinárskeho sektora na Slovensku je dominantné postavenie obchodných reťazcov na trhu, ktorých podiel je už takmer 90-%. Uviedol to pre TASR riaditeľ Únie hydinárov Slovenska (ÚHS) Daniel Molnár na margo vlaňajšieho fungovania zákona o neprimeraných podmienkach vo vzťahoch, ktorými sú potraviny.

"Kým v slovenských reťazcoch je vysoký podiel hydinového mäsa a vajec na pultoch, v zahraničných obchodných reťazcoch to už tak nie je. Zároveň reťazce v SR dlhodobo tlačia nákupné ceny hydinového mäsa na veľmi nízku úroveň na hranici alebo pod hranicou výrobných nákladov," priblížil.

Rovnako veľkým problémom sú podľa neho rôzne tzv. spätné bonusy a poplatky, ktoré výrazne znižujú realizačné ceny. "Preto považujeme za dôležité zrovnoprávnenie dodávateľov a odberateľov v obchodnom styku," zdôraznil.

Veľkým problémom podľa Molnára zostalo vlani, podobne ako aj v minulých rokoch, nerovnomerné rozdelenie zisku v procese výroby a predaja výrobkov. "Z vývoja cien je viditeľné výrazné roztváranie nožníc medzi odbytovou a spotrebiteľskou cenou v prospech obchodných reťazcov už dlhodobo a nožnice zostali roztvorené aj v roku 2015," dodal riaditeľ ÚHS.