Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Ekonomika

Únia miest čaká pokrok v čerpaní prostriedkov v novom období

Na snímke prezident Únie miest Slovenska (ÚMS) Richard Rybníček. Foto: TASR - Pavol Zachar

Témou boli aj pomalý a nekoordinovaný postup rezortov pri vyhlasovaní výziev pre integrované územné investície či problémy v informatizácii samosprávy.

Bratislava 8. decembra (TASR) - Únia miest Slovenska (ÚMS) rokovala s Ministerstvom investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie (MIRRI) SR o spolupráci pri podpore slovenských miest a regiónov. Očakáva po diskusii s ministrom rezortu investícií Richardom Rašim (Hlas-SD) reálny pokrok v čerpaní prostriedkov z nového programového obdobia. Informovala o tom hovorkyňa ÚMS Daniela Piršelová.

Na stretnutí sa venovali najmä pripravenosti regiónu na nové programové obdobie, problémom v administratívnych procesoch a časovému ohrozeniu investičných zámerov územia z dôvodu zdĺhavého verejného obstarávania. Témou boli aj pomalý a nekoordinovaný postup rezortov pri vyhlasovaní výziev pre integrované územné investície či problémy v informatizácii samosprávy.

Raši informoval o ďalšom rokovaní na pracovnej úrovni. Cieľom bude využiť praktické skúsenosti expertov samosprávy pri zjednodušovaní administratívnych postupov a zlepšení koordinácie pri vyhlasovaní výziev.

"Po dlhom čakaní bola 6. decembra zverejnená výzva na čerpanie prostriedkov pre projekt Európske hlavné mesto kultúry, prakticky tri roky po začatí programového obdobia. Celé roky je proces čerpania eurofondov strašiakom a rizikom pre každého, kto sa odhodlá doň zapojiť," uviedol prezident ÚMS Richard Rybníček.

Podľa Rybníčka je nepochopiteľné, že administratívne procesy sú dlhšie ako samotná realizácia. ÚMS oceňuje deklarovanú snahu o zmenu prístupu k územiu zo strany vedenia rezortu a verí, že prinesie aj praktické výsledky.