Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Ekonomika

Únia miest Slovenska: Zákon o daniach pripraví mestá o milióny

Ilustračná snímka. Foto: TASR Martin Baumann

Zákon, ktorý schválili poslanci v Národnej rade SR, počíta so zvýšením nezdaniteľnej časti základu dane, vďaka čomu pracujúci ľudia zaplatia na daniach menej.

Nitra 20. septembra (TASR) – Za vrcholne antisociálny označila Únia miest Slovenska (ÚMS) zákon o zvýšení nezdaniteľnej časti základu dane fyzických osôb z dielne strany Most-Híd. Ako po piatkovom rokovaní prezídia v Nitre vyhlásil predseda únie Richard Rybníček, zákon zoberie samosprávam z rozpočtov milióny eur a v konečnom dôsledku zvýši ľuďom životné náklady.

Zákon, ktorý schválili poslanci v Národnej rade SR, počíta so zvýšením nezdaniteľnej časti základu dane, vďaka čomu pracujúci ľudia zaplatia na daniach menej. Nižší výber daní sa však podľa ÚMS prejaví vo výpadku rozpočtov samospráv. „Mestá a obce prídu približne o 95 miliónov eur a samosprávne kraje zhruba o 40 miliónov eur. To znamená, že napríklad pre Bratislavu to bude znamenať výpadok mínus 12 miliónov eur, pre Košice mínus päť miliónov eur, pre Nitru mínus 1,5 milióna eur, Trenčín príde o 1,1 milióna eur, a takto by som mohol pokračovať,“ skonštatoval Rybníček.

Podľa jeho slov sa ÚMS snažila viac ako rok presviedčať poslancov parlamentu, aby návrh neschválili. „Teraz prichádza k tomu, na čo sme upozorňovali. Dnes môžem ohlásiť, že vďaka strane Most-Híd a poslancom v Národnej rade Slovenskej republiky sa budú v slovenských mestách na budúci rok nielen zvyšovať dane z nehnuteľnosti pre fyzické i právnické osoby, ale aj poplatky v mestách. Je to nutné, aby sme vykryli výpadky príjmov v rozpočtoch a mohli zabezpečiť fungovanie miest. Takéto riešenie nám odporúčal aj Most-Híd, keď sme na škrty v rozpočtoch samospráv upozorňovali ešte pred prijatím zákona,“ zdôraznil Rybníček.

Zároveň pripomenul antisociálnosť zákona, ktorý zvýhodňuje iba pracujúcich ľudí. „Tí zaplatia na daniach o niečo menej, najvýhodnejšie to bude pre najlepšie zarábajúcich, ale dôchodcovia, ktorí z neho nebude mať nič, budú musieť platiť vyššie dane z nehnuteľností a vyššie mestské poplatky. Občania by teraz mali dostať kontakty na poslancov, ktorí tento zákon schválili, aby sa im mohli sťažovať,“ zhrnul Rybníček.

Predstavitelia ÚMS vkladajú podľa jeho slov poslednú nádej do prezidentky Zuzany Čaputovej. „Chceme sa s pani prezidentkou stretnúť, vysvetliť jej problémy, ktoré zákon spôsobuje a presvedčiť ju, aby ho nepodpísala. Je to naša posledná nádej,“ povedal Rybníček.

ÚMS v Nitre rokovala aj o budúcom čerpaní fondov Európskej únie v programovom období 2023 až 2030, ktoré by malo byť podľa prezídia únie jednoduchšie a rýchlejšie. „Okrem toho sme hovorili aj o návrhu komunálnej reformy. Chceme iniciovať stretnutie s predstaviteľmi všetkých relevantných strán a hovoriť s nimi o tom, aby nová vláda SR zriadila špeciálnu komisiu na štrukturálnu reformu štátu a verejnej správy, aby sa zjednodušil chod štátu a moc sa dostala bližšie k občanovi,“ uviedol Rybníček.

Podľa jeho slov by malo ísť o niekoľko reforiem. Okrem územnej aj o reformu financovania verejnej správy, kompetencií, fungovania regiónov a reformu volebného systému. „Jedným z krokov, nad ktorým sa uvažuje, je napríklad zrušenie vyšších územných celkov a prechod ich kompetencií na mestské regióny,“ doplnil Rybníček.