Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Ekonomika

Únia zamestnávateľov: Sociálne balíčky sú prijímané narýchlo

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Na trhu práce je podľa zamestnávateľov stále problém s nedostatkom kvalifikovanej pracovnej sily a vzdelávacie systémy nekorešpondujú s potrebami trhu.

Bratislava 26. apríla (TASR) - Konkurencieschopnosť, vzdelávanie a pracovná mobilita. To sú pre Republikovú úniu zamestnávateľov (RÚZ) tri kľúčové priority do roku 2020, o ktorých hovorila na piatkovom sneme. Zároveň upozornili na viaceré problémy, ktoré zamestnávateľov v súčasnosti trápia.

"Trápia nás sociálne balíčky, ktoré sa prijímajú "zbrklo", bez toho, aby boli jasne odkomunikované, zvážené možné dosahy na zamestnancov a zamestnávateľov," skonštatoval na piatkovej tlačovej konferencii prezident RÚZ Miroslav Kiraľvarga. Za problematické považujú aj zvyšovanie minimálnej mzdy. "Snažíme sa nájsť vhodný mechanizmus, aby dosah minimálnej mzdy na zamestnanca, ale jej previazanosť na ostatné atribúty, ktoré sú súčasťou kompenzácie pracovníkov, neničili podnikateľské prostredie," povedal Kiraľvarga.



V oblasti konkurencieschopnosti zamestnávatelia očakávajú, že vláda podporí transformáciu priemyslu na nízkouhlíkovú výrobu aj formou bezodplatného prideľovania kvót, prehodnotením využívania zdrojov v Environmentálnom fonde či zavedením udržateľného systému kompenzácie vysokých cien elektrickej energie pre energeticky náročný priemysel.

Na trhu práce je podľa zamestnávateľov stále problém s nedostatkom kvalifikovanej pracovnej sily a vzdelávacie systémy nekorešpondujú s potrebami trhu. RÚZ preto uviedla, že bude naďalej podporovať realizáciu všetkých opatrení zameraných na uľahčenie zamestnávania ľudí z tretích krajín.

Za problematický považuje RÚZ aj systém vzdelávania. "Mrzí nás, že napriek tomu, že už úplne všetci vedia, že v tejto dobe treba digitálne zručnosti, matematiku, tak donútiť tých, ktorí sú za to zodpovední, aby sme sa v tejto téme pohli ďalej, stále zlyháva," podotkol prvý viceprezident RÚZ Mário Lelovský.

Pod zlepšenie konkurencieschopnosti Slovenska by sa podľa RÚZ podpísalo aj zreformovanie daňového a odvodového systému. Odstrániť by sa malo tzv. skryté zdaňovanie. RÚZ presadzuje, aby sa udržala efektívnosť výberu daní, podporilo sa dobrovoľné plnenie daňových povinností, zrušiť by sa malo platenie osobitných odvetvových daní a odvodov. Potrebné je aj reformovať súčasný neefektívny a drahý systém zdravotného, sociálneho a dôchodkového zabezpečenia, znížiť by sa malo aj odvodové zaťaženie zamestnávateľov.

"Jedným z kľúčových problémov podnikania na Slovensku je neustále narastajúca regulačná záťaž podnikania. O tomto probléme hovoríme roky a roky sa zhoršuje," myslí si člen Prezídia RÚZ Ján Oravec. Regulácia sa prejavuje podľa jeho slov tým, že firmám zbytočne rastú náklady. "Mnohé zaťaženia sú skryté," upozornil Oravec.

Zamestnávatelia volajú aj po zavedení systematického legislatívneho procesu a znížení byrokracie, zvýšení vymožiteľnosti práva, prepojení vzdelávacieho systému s potrebami trhu práce. V rámci strategických priorít RÚZ považuje za potrebnú aj reformu regulačného rámca v energetike a zabezpečenie konkurenčných cien energií, ako aj zlepšiť využívanie prostriedkov z fondov Európskej únie.