Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Ekonomika

UniCredit predáva divíziu správy majetku Pioneer

UniCredit Bank Foto: TASR/František Iván

Predaj divízie Pioneer za 3,86 miliardy eur oznámila UniCredit krátko pred prezentáciou plánu reštrukturalizácie v celkovej hodnote 13 miliárd eur.

Rím 12. decembra (TASR) - Talianska banka UniCredit oznámila, že predá svoju divíziu správy majetku Pioneer francúzskej spoločnosti Amundi. Predaj aktív by jej mal priniesť takmer 3,9 miliardy eur, čím si banka zníži objem financií, ktorý potrebuje získať na kapitálových trhoch.

Predaj divízie Pioneer, jedného z najväčších správcov majetku v Európe, za 3,86 miliardy eur oznámila UniCredit krátko pred prezentáciou plánu reštrukturalizácie v celkovej hodnote 13 miliárd eur. Banka chce plán predstaviť v utorok 13. decembra.

Samotná firma Amundi by mala talianskej banke zaplatiť 3,545 miliardy eur. Zvyšných 315 miliónov eur by UniCredit mala získať v podobe mimoriadnej dividendy od svojej divízie ešte pred jej predajom.

UniCredit potrebuje navýšiť kapitál po tom, ako záťažové testy Európskeho úradu pre bankový dohľad (EBA) z júla tohto roka ukázali, že banka patrí k 12 najslabším z vyše 50 testovaných inštitúcií v Európskej únii. Časť peňazí sa UniCredit snaží získať predajom vedľajších aktív, čoho súčasťou je aj najnovšie oznámený predaj divízie Pioneer.

Od júla, keď do vedenia spoločnosti nastúpil Jean-Pierre Mustier, už niektoré aktíva predala. Medzi nimi je aj podiel v poľskej banke Pekao, ktorý predala začiatkom decembra za približne 2,4 miliardy eur.