Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Union chce pre nedostatočné dofinancovanie od nemocníc naspäť peniaze

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

O akú konkrétnu sumu presne ide, nie je zrejmé.

Bratislava 28. novembra (TASR) - Union zdravotná poisťovňa (ZP) chce naspäť peniaze, ktoré vyplatila nemocniciam, vzhľadom na očakávané dofinancovanie zdravotníctva. Jeho výšku však nepovažuje za dostatočnú. Najmenšia zdravotná poisťovňa na trhu dnes preto oznámila, že rozdiel bude žiadať naspäť. O akú konkrétnu sumu presne ide, nie je zrejmé.

Štát dá na dofinancovanie zdravotníctva 35 miliónov eur, v prípade Union ZP má ísť o 2,4 milióna eur. "Táto suma, ktorú kompletne prerozdelíme medzi poskytovateľov, nepostačuje na vykrytie všetkých príplatkov poskytnutých nemocniciam od začiatku roka. Nemáme inú možnosť, ako aktivovať príslušné zmluvné ustanovenie a vyžiadať si od poskytovateľov späť nepokrytú časť príplatkov," uviedla Elena Májeková, členka predstavenstva a šéfka sekcie nákupu Union ZP.

Zdravotné poisťovne posielali počas roka nemocniciam viac peňazí vzhľadom na ministerský prísľub dodatočných peňazí pre zdravotníctvo. Súkromné poisťovne však majú v zmluvách klauzulu, podľa ktorej by peniaze v prípade nedofinancovania mohli žiadať od nemocníc späť. Union ZP poukazuje, že dofinancovanie nebude stačiť na pokrytie príplatkov, ktoré vyplácala nemocniciam. Počas roka upozorňovala, že systém potrebuje asi 200 miliónov eur.

Dôvera zatiaľ podobné kroky neavizuje. Z dofinancovania jej poputuje deväť miliónov eur. "V skutočnosti ide len o čiastočné dorovnanie výpadku, keďže tieto peniaze sme už nemocniciam uhradili za zdravotnú starostlivosť poskytnutú našim poistencom," poznamenal PR špecialista poisťovne Matej Štepianský. Dôvera poukázala, že štát avizoval plnú kompenzáciu výpadku príjmov zo zdravotných odvodov, čo sa však nestalo.

"Vzhľadom na chýbajúce peniaze v sektore je potrebné počítať s reštrikciami, ako napríklad znižovanie cien zdravotníckych úkonov a podobne. Napriek tomu zopakujeme, že v sektore je priestor na šetrenie. Potvrdzujú to neustále nové kauzy nákupov predražených prístrojov a iných služieb," zhrnul Štepianský.

Podľa odhadov ministerstva zdravotníctva chýba tento rok v zdravotníctve 96 miliónov eur. Pripomínalo však, že ide o východiskový rozpočet, keďže sa predpokladá vyšší výber poistného od ekonomicky aktívnych poistencov, ktorý dokáže tento rozdiel z podstatnej časti kompenzovať. Šéf rezortu Tomáš Drucker (nominant Smeru-SD) v novembri potvrdil, že viac peňazí už do systému nepríde.

Minister si myslí, že v zdravotníctve je tento rok dosť peňazí na úhradu záväzkov. Pripomína, že významnejšie dofinancovanie bude potrebné na budúci rok. "Neočakávam, že by malo dôjsť k aplikovaniu ustanovení o vrátení peňazí za úhrady zdravotnej starostlivosti, ktoré Union ZP vyplácala poskytovateľom," skonštatoval dnes po rokovaní parlamentného zdravotníckeho výboru. Na ministerstve sa bude o tejto otázke rokovať za účasti nemocníc aj zdravotných poisťovní.

Union ZP sa teraz chystá nemocniciam poslať list, v ktorom im objasní situáciu a zároveň ich informuje o podrobnostiach uplatnenia príslušného zmluvného ustanovenia. Asociácia nemocníc Slovenska (ANS), ktorá združuje desiatky zariadení, už avizovala na utorok (29.11.) mimoriadne rokovanie s Union ZP.

Vrátanie nepokrytej časti doplatkov bude Union ZP žiadať od všetkých poskytovateľov zdravotnej starostlivosti, či už sú združení v niektorej z asociácií, alebo nie. Nemocnice v ANS mali v porovnaní so štátnymi nemocnicami až trojnásobne vyšší doplatok.

ANS vníma kroky Union ZP veľmi negatívne, reagoval jej prezident Marián Petko. Nemocniciam odporučí, aby sa bránili. "Použijeme všetky prostriedky," skonštatoval s tým, že poskytovatelia tento stav nezavinili a zníženie finančných prostriedkov nemôžu akceptovať. Upozornil, že nemocnice museli zvýšiť platy všetkých svojich zamestnancov a budú tak musieť urobiť znova. Na chýbajúce peniaze v systéme môže podľa neho nakoniec doplatiť pacient.