Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 6. máj 2024Meniny má Hermína
< sekcia Ekonomika

Uniqa: Škody mesiac po zemetrasení sú v celkovej výške 3,4 milióna eur

Na archívnej snímke interiér domu po zemetrasení v obci Ďapalovce v okrese Vranov nad Topľou. Foto: TASR Maroš Černý

Poisťovňa doposiaľ vybavila z celkového počtu 1181 nahlásených škôd 916 z nich a klientom vyplatila viac ako 1,2 milióna eur.

Bratislava 22. novembra (TASR) - Poisťovňa Uniqa eviduje mesiac po zemetrasení na východe Slovenska 1181 nahlásených poistných udalostí vo výške približne 3,4 milióna eur. Ide o hlásenia prevažne z okresov Humenné, Vranov nad Topľou, Stropkov, Medzilaborce, Bardejov a Prešov. V stredu o tom informovala hovorkyňa poisťovne Uniqa Beáta Lipšicová.

"Škody po zemetrasení sa týkali najmä poškodenia privátneho majetku, vážne boli poškodené rodinné domy. Išlo nielen o popraskané múry, steny či posunuté priečky, ale aj o spadnuté komíny, strechy či terasy," priblížil manažér likvidácie udalostí z majetku a zodpovednosti Uniqa Karel Douda. Jeden rodinný dom bol poškodený do takej miery, že statik rozhodol o jeho zbúraní.

Poisťovňa doposiaľ vybavila z celkového počtu 1181 nahlásených škôd 916 z nich a klientom vyplatila viac ako 1,2 milióna eur. Po zemetrasení potrebovali niektorí občania aj psychologickú pomoc. Utrpeli totiž podľa odborníkov posttraumatický šok. V prípade živelných katastrof má Uniqa zriadenú bezplatnú psychologickú linku.

Humanitárnu pomoc pre obyvateľov a obce postihnuté zemetrasením na východnom Slovensku vyplatilo aj Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny (MPSVR) SR vo výške 1,2 milióna eur. V pondelok (20. 11.) o tom informoval šéf rezortu Erik Tomáš (Hlas-SD) s tým, že v tejto pomoci bude ministerstvo pokračovať, pretože žiadosti stále pribúdajú.

Preplatených bolo doteraz viac ako 1000 individuálnych žiadostí za domácnosti. Táto pomoc je vo výške maximálne 800 eur. "Zároveň už bola vyplatená 31 obciam humanitárna pomoc vo výške 15.000 eur na každú jednu obec," vyčíslil Tomáš.