Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 19. máj 2024Meniny má Gertrúda
< sekcia Ekonomika

Uniqua: Počet sporných pohľadávok sa výrazne zvýšil

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Elena Halačová

Slovensko zaznamenalo za prvých šesť mesiacov tohto roku celkovo 330 sporných prípadov.

Bratislava 28. augusta (TASR) - Slovensko zaznamenalo za prvých šesť mesiacov tohto roku celkovo 330 sporných prípadov. V rovnakom období bolo uzavretých 123 udalostí ako pokus o poistný podvod, čo predstavuje medziročný nárast o 35 %. Celková uchránená hodnota týchto ukončených prípadov predstavovala 770.000 eur. Poisťovňa Uniqa v pondelok upozornila, že v porovnaní s minuloročným 1. polrokom to bolo približne o tretinu viac.

"V tomto roku sledujeme trend zvýšenej aktivity podvodníkov. V súvislosti s rastúcimi cenami a zložitou ekonomickou situáciou je oveľa pravdepodobnejšie, že budú riskovať aj kvôli nižším sumám ako v minulosti. Dokazuje to aj fakt, že priemerná čiastka pripadajúca na jednu preukázanú spornú udalosť klesla z minuloročných 6500 eur na tohtoročných 3750 eur," vysvetlila manažérka pre podvody poisťovne Ivana Glombová.

Niektorí klienti si podľa poisťovne opäť nepoctivo nárokovali vysoké sumy v poistení osôb. Kým minulý rok špecialisti zachytili dva veľké prípady v celkovej hodnote 170.000 eur, tento rok uzavreli viacročný prípad s rekordnou hodnotou 310.000 eur.

Ako príklad nečestnosti poisťovňa uviedla vyšetrovanie prípadu týkajúceho sa ujmy na zdraví, v ktorom cestujúci utrpel zranenia pri dopravnej nehode a z povinného zmluvného poistenia vinníka si uplatnil nielen náhradu trvalých následkov, ale aj ušlý zisk z podnikania. Vyšetrovanie však odhalilo, že pred udalosťou trpel zdravotnými ťažkosťami a diagnózu mal uvedenú vo svojich predchádzajúcich zdravotných záznamoch.

Tieto zistenia využívajú podľa Glombovej aj produktoví manažéri pri nastavovaní poistných riešení a formulovaní poistných podmienok. Súčasný tlak na rýchlosť likvidácie škôd a komfort klienta zároveň kladie zvýšené nároky na vyšetrovateľov a odhaľovanie sporných škôd.