Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Ekonomika

UPS testoval doručenie zásielky dronom

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Zásielková spoločnosť UPS dúfa, že by vďaka tomu mohla eventuálne získať súhlas federálnych úradov s využívaním dronov na komerčné účely.

Atlanta 23. septembra (TASR) - Americká spoločnosť United Parcel Service (UPS) otestovala využívanie malých bezpilotných vrtuľníkov, tzv. dronov, na doručenie urgentných zásielok do ťažko dostupných oblastí. Informovala o tom agentúra AP.

UPS sa spojila s výrobcom robotov a dronov CyPhy, v ktorom má svoj podiel, a tento týždeň uskutočnili prvú skúšku nového spôsobu dodávok urgentných zásielok na pobreží Atlantiku v štáte Massachusetts. Ich dron úspešne prepravil inhalátor z mestečka Beverly, neďaleko Bostonu, do detského letného tábora na ostrove Children's Island vzdialeného zhuba tri míle od pobrežia len za osem minút.

Zásielková spoločnosť UPS dúfa, že by vďaka tomu mohla eventuálne získať súhlas federálnych úradov s využívaním dronov na komerčné účely.

Americký Federálny úrad pre letectvo (FAA) však vyžaduje, aby človek, ktorý dron riadi, mal prístroj stále na dohľad. Tým sa komerčné lety do ťažko dostupných oblastí stávajú prakticky nemožné. Výrobcovia dronov sa snažia o zmenu týchto pravidiel a poukazujú na ich veľký potenciál, zvlášť v naliehavých prípadoch.