Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 6. máj 2024Meniny má Hermína
< sekcia Ekonomika

Ústredie práce: Počet poberateľov pomoci v hmotnej núdzi stúpol mierne

Úpsvar Bratislava Foto: go-ok.eu/sk

Počet dlhodobých poberateľov, ktorí prijímajú pomoc v hmotnej núdzi 85 a viac mesiacov, bol v januári 13.561.

Bratislava 1. marca (TASR) - Koncom januára tohto roka sa počet poberateľov pomoci v hmotnej núdzi ustálil na počte 63.996. V porovnaní s vlaňajším decembrom sa počet zvýšil o 49 osôb. Napriek tomu klesol počet osôb poberajúcich pomoc dlhodobo. Informovalo o tom v piatok tlačové a komunikačné oddelenie Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny (ÚPSVaR).

Počet dlhodobých poberateľov, ktorí prijímajú pomoc v hmotnej núdzi 85 a viac mesiacov, bol v januári 13.561. Pri medzimesačnom porovnaní s vlaňajším decembrom je to o 42 osôb menej. Medziročne ide o menej ako 546 osôb. Najviac poberateľov pomoci v hmotnej núdzi bolo v januári tohto roka v Košickom kraji, konkrétne 16.034 a najmenej v Trenčianskom kraji (2597).

"Počty sú dôležité, no rovnako nám záleží na rozvoji reálnej podpory pre ľudí v náročnej životnej situácii. Od apríla preto spúšťame projekt Podpora udržania pracovných návykov - PUPN 2, vďaka ktorému budú môcť mnohí poberatelia získať či naďalej poberať aktivačný príspevok. Zároveň môžu pomôcť svojej komunite a dostať sa k zaujímavej pracovnej príležitosti," uviedol minister práce, sociálnych vecí a rodiny Erik Tomáš (Hlas-SD).

Januárové štatistiky Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny (MPSVR) SR ukázali aj medzimesačný rast počtu poberateľov prídavkov na dieťa o 1780 osôb. Ich počet dosiahol úroveň 661.802 osôb. Celková suma vyplatených príspevkov podľa ÚPSVaR tesne prekročila hranicu 67 miliónov eur.

Pokračoval aj vlaňajší rast v oblasti náhradného výživného. Na začiatku roka ho poberalo 14.186 ľudí, teda o 83 viac ako vo vlaňajšom decembri a o 1812 viac ako pred rokom. ÚPSVaR im v januári vyplatili asi 1,42 milióna eur.

"V najbližšom období možno očakávať stabilizáciu výdavkov na podporu rodiny, aj výdavkov na kompenzácie ťažkého zdravotného postihnutia a výdavkov na opatrovanie. U pomoci v hmotnej núdzi je vývoj menej predvídavý. Bude záležať na účinnosti štátnych opatrení a tiež na vývoji ekonomickej situácie," uzavrel výskumný pracovník Inštitútu pre výskum práce a rodiny Rastislav Bednárik.