Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 6. máj 2024Meniny má Hermína
< sekcia Ekonomika

Úrady vyplatili dotácie na školské potreby viac ako 27.000 školákom

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Roman Hanc

Dotáciu na školské potreby dostávajú zriaďovatelia škôl v dvoch častiach, vždy v septembri a vo februári pre deti posledného ročníka materskej školy a deti zo základných škôl.

Bratislava 30. októbra (TASR) - Úrady práce, sociálnych vecí a rodiny vyplatili v septembri dotácie na školské potreby viac ako 27.000 školákom a škôlkarom rodín v nepriaznivej sociálnej situácii. Štatistiky Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny (ÚPSVaR) za september ukázali klesanie počtu poberateľov pomoci v hmotnej núdzi. Informovala o tom v pondelok Marianna Šebová z tlačového a komunikačného oddelenia ústredia.

"Som veľmi rád, že táto forma pomoci ako dotácia sa dostáva k tým, ktorí ju najviac potrebujú. Teda k deťom zo sociálne slabších rodín, aby mali v škole k dispozícii všetko, čo potrebujú," dodal minister rezortu práce, sociálnych vecí a rodiny Erik Tomáš (Hlas-SD).

Dotáciu na školské potreby dostávajú zriaďovatelia škôl v dvoch častiach, vždy v septembri a vo februári pre deti posledného ročníka materskej školy a deti zo základných škôl. "Tento rok v septembri sme vyplatili dotáciu na školské potreby v celkovej výške takmer 450.000 eur. Verím, že aj týmto spôsobom dokážeme pomôcť rodinám žiakov, ktorí sa ocitli v nepriaznivej sociálnej situácii," povedal generálny riaditeľ a generálny tajomník služobného úradu ÚPSVaR Karol Zimmer.

Jednorazový zvýšený prídavok na dieťa o 110 eur vyplácajú úrady v súvislosti s nástupom do prvého ročníka základnej školy v októbri. Ústredie dodalo, že presné údaje o počte tohtoročných takto vyplatených prídavkov budú zverejnené v novembri. Vlani takto štát podporil rodičov viac ako 58.000 prvákov.

V medziročnom porovnaní došlo k poklesu oprávnených detí o približne 2500 a celková vyplatená suma poklesla o viac ako 41.000 eur. Rastislav Bednárik z Inštitútu pre výskum práce a rodiny uviedol, že počet detí, ktoré majú nárok na dotáciu na školské potreby, klesá. V septembri roku 2019 ich bolo 37.855, zatiaľ čo v tohtoročnom septembri 27.059.