Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 17. máj 2024Meniny má Gizela
< sekcia Ekonomika

ÚPSVR: O jednorazovú pomoc vo výške 100 eur požiadalo takmer 5800 ľudí

Na snímke generálny riaditeľ Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny SR Karol Zimmer. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Jednorazová dotácia vo výške 100 eur je určená na pokrytie zvýšených výdavkov napríklad na bývanie, energie či stravu.

Bratislava 4. júla (TASR) - O inflačnú pomoc z tretieho balíka doposiaľ požiadalo 5788 ľudí. Úrady práce začali prijímať žiadosti na začiatku mája od občanov, ktorí nedostali dotáciu v rámci prvého či druhého balíka pomoci. V utorok o tom informovalo Ústredie práce, sociálnych vecí a rodiny (ÚPSVR) SR.

Najviac žiadostí o dotáciu prišlo na úrady v Rimavskej Sobote, Košiciach, Bratislave, Lučenci a Prešove. "Všetky potrebné informácie o tom, kto má na dotáciu nárok a ako o ňu požiadať, sú dostupné na internetových stránkach ústredia práce. Okrem internetu sa môžu ľudia s dôverou obrátiť aj na pracovníkov úradu práce. O inflačnú dotáciu je potrebné požiadať na svojom úrade práce najneskôr do konca júla," priblížil generálny riaditeľ ÚPSVR Karol Zimmer.

Jednorazová dotácia vo výške 100 eur je určená na pokrytie zvýšených výdavkov napríklad na bývanie, energie či stravu. Pre občanov, ktorí sa nedostali k jednorazovej dotácii v rámci prvých dvoch balíkov, pripravil rezort práce tretí balík inflačnej pomoci. Úrady sú pripravené pomôcť ďalším 50.00 ľuďom. V rámci prvých dvoch balíkov vyplatili ľuďom takmer 110 miliónov eur.

Ústredie zároveň informovalo, že počet poberateľov pomoci v hmotnej núdzi v máji medzimesačne klesol o 1655 ľudí. Oproti situácii pred pandémiou COVID-19 je viditeľný aj posun v správaní nezamestnaných.

"V máji 2019 bol počet uchádzačov o zamestnanie poberajúcich pomoc v hmotnej núdzi vyšší než teraz, a to o 3351 osôb. Trh práce v súčasnosti ponúka viac príležitostí pre nezamestnaných, napríklad aj vďaka sezónnym prácam, čím sa znižuje počet poberateľov pomoci v hmotnej núdzi," zhodnotil výskumný pracovník Inštitútu pre výskum práce a rodiny Rastislav Bednárik.