Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 10. máj 2024Meniny má Viktória
< sekcia Ekonomika

ÚPV: Slovensko v Globálnom inovačnom indexe poskočilo na 45. miesto

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Elena Halačová

Najlepšie výsledky Slovensko dosiahlo v oblasti znalostí, technologických výstupov, kde skončilo na 31. mieste, a v oblasti infraštruktúry (41. miesto).

Bratislava 27. septembra (TASR) - V rebríčku Globálneho inovačného indexu, ktorý každoročne vydáva Svetová organizácia duševného vlastníctva (WIPO), si Slovensko v roku 2022 polepšilo o jednu pozíciu a skončilo na 45. mieste zo 132 posudzovaných ekonomík. Naša krajina však dosahuje vo všetkých skúmaných oblastiach inovačného indexu nižšie výsledky ako európsky regionálny priemer, informoval v stredu Úrad priemyselného vlastníctva (ÚPV).

"Súčasná 45. pozícia naznačuje zastabilizovanie klesajúcej tendencie, ktorá sa v predchádzajúcom období prehĺbila. V inovačných výstupoch sa v súčasnosti Slovensko umiestnilo na rovnakej pozícii ako minulý rok, čo predikuje pozitívny trend možného posunu Slovenska v inovačnom potenciáli," uviedol ÚPV.

Najlepšie výsledky Slovensko dosiahlo v oblasti znalostí, technologických výstupov, kde skončilo na 31. mieste, a v oblasti infraštruktúry (41. miesto). Naopak, medzi slabé stránky Slovenska patrí sofistikovanosť trhu, oblasť inštitúcií a kreatívnych výstupov. V tomto parametri sa naša krajina dostala na 56. miesto. V súčasnosti je našou najslabšou stránkou práve sofistikovanosť trhu (72. miesto) - znalosť dopytu klientov a vedomosť o produkcii konkurencie.

"Napriek miernemu zlepšeniu je výkonnosť Slovenska v pomere k HDP na obyvateľa pod úrovňou očakávaní, vzhľadom na mieru nášho hospodárskeho rozvoja. Táto skutočnosť je viditeľná aj v porovnaní Slovenska s Európou," upozornil úrad. Horšie výsledky ako európsky regionálny priemer sú podľa ÚPV pravdepodobne odrazom doterajšieho nízkeho financovania inovačného ekosystému. "Na druhej strane, očakávame, že zdroje z plánu obnovy a odolnosti, ako aj národnej stratégie vedy, výskumu a inovácií prispejú k zlepšujúcemu sa trendu," dodal úrad.

Na Slovensku produkujeme podľa hodnotenia indexu viac inovačných výstupov v porovnaní s úrovňou investícií, ktoré dávame do inovácií. Hlavnými silnými stránkami Slovenska v oblasti inovácií sú high-tech výroba, environmentálna politika v zmysle ISO 14001 a vývoz kreatívneho tovaru. Naopak, najslabšími stránkami Slovenska v oblasti inovácií sú pravidlá pre podnikanie a čistý prílev zahraničných investícií.

Slovensko v porovnaní s rokom 2021 stúplo vo viacerých smeroch. Vo vedomostne náročných odvetviach bol v roku 2022 zaznamenaný nárast v zamestnanosti o vyše 19 %. Prístup k informačným a komunikačným technológiám sa oproti roku 2021 zvýšil o 2 %, rovnako sa oproti roku 2021 zvýšil aj export high-tech výrobkov o 7,15 %. Citované H-index dokumenty medzi rokmi 2020 a 2021 stúpli o 6,65 %. Narástla aj tvorba mobilných aplikácií o takmer 11 %.

Global Innovation Index (GII) vydáva každoročne Svetová organizácia duševného vlastníctva - WIPO. Medzi skúmané oblasti GII patria znalostné a technologické výstupy, infraštruktúra, sofistikovanosť podnikania, ľudský kapitál a výskum, tvorivé výstupy, inštitúcie a sofistikovanosť trhu.