Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 2. máj 2024Meniny má Žigmund
< sekcia Ekonomika

Medvec: Slovensko je v počte patentov na európskom chvoste

Na archívnej snímke predseda Úradu priemyselného vlastníctva (ÚPV) SR Matúš Medvec. Foto: TASR - Pavel Neubauer

Ako šéf ÚPV zhodnotil, napriek tomu sa za 30-ročnú existenciu úradu podarilo zaregistrovať solídne množstvo priemyselných práv, celkom 114.000.

Banská Bystrica 21. júna (TASR) - Na Slovensku má právo duševného vlastníctva len okolo dvoch percent firiem, pritom priemer v Európskej únii je desať percent. "Slovenské firmy si nechránia duševné vlastníctvo tak, ako by mohli. Snažíme sa na to apelovať," zdôraznil v stredu v Banskej Bystrici predseda Úradu priemyselného vlastníctva (ÚPV) SR Matúš Medvec s tým, že firma, ktorá si chráni duševné vlastníctvo, má napríklad o tretinu vyššiu pravdepodobnosť dostať sa rýchlejšie na zahraničné trhy.

"Na Slovensku máme spomedzi európskych krajín a krajín V4 najmenej patentov na počet obyvateľov. Pred nami sú všetci z V4 a takmer všetky krajiny s eurom. 'Superíme' o posledné tri priečky s Bulharskom a Rumunskom. Je priestor, kam rásť," konštatoval Medvec.

Ako šéf ÚPV zhodnotil, napriek tomu sa za 30-ročnú existenciu úradu podarilo zaregistrovať solídne množstvo priemyselných práv, celkom 114.000. Z toho je takmer 90.000 ochranných známok - značky, logá. Medzi tie najstaršie a ikonické patrí Harmanec alebo Alpa, ktoré majú okolo sto rokov. Úrad za svoju históriu tiež eviduje okolo 20.000 vynálezov, teda patentov a úžitkových vzorov dokopy, a 5000 dizajnov, ktoré pochádzajú najmä z automobilového priemyslu.

Svetové čísla sú diametrálne odlišné. Len za vlaňajší rok sa vo svete zaregistrovalo okolo 74 miliónov ochranných známok, 16 miliónov patentov, 10 miliónov úžitkových vzorov a päť miliónov dizajnov.

Podľa Medveca nepriaznivú situáciu v tejto oblasti má pomôcť riešiť Národná stratégia duševného vlastníctva, ktorej ambíciou je naviazať na strešné dokumenty v oblasti vedy, výskumu a inovácií. Ide o prierezový dokument nadrezortného charakteru, ktorý minulý mesiac schválila vláda. Vypracovali ho participatívnym spôsobom za účasti zástupcov verejnej správy, akademického prostredia a zástupcov podnikateľského prostredia. Kľúčovými oblasťami sú kvalitnejšia a rýchlejšia ochrana duševného vlastníctva, podpora povedomia a využívania, vymožiteľnosť práv duševného vlastníctva či posilnenie komercializácie a zintenzívnenie medzinárodnej spolupráce.

Ako predseda ÚPV dodal, účinný systém ochrany práv duševného vlastníctva má zásadný vplyv na rast našej konkurencieschopnosti. Výkonnosť v raste inovácií má priamy vplyv na umiestnenie Slovenska vo svetových rebríčkoch, ktoré hodnotia štruktúru a kvalitu podnikateľského prostredia. Slovensko sa v týchto rebríčkoch stále prepadá.