Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Organizácia pre hospodársku spoluprácu a rozvoj sa zaoberá budúcnosťou

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Štefan Puškáš

Jedným z hlavných výstupov zasadnutia bude podľa ÚPVII prijatie ministerského vyhlásenia.

Bratislava 19. marca (TASR) – Témou ministeriálu Organizácie pre hospodársku spoluprácu a rozvoj (OECD) k regionálnemu rozvoju, ktorý sa koná v Aténach, je budovanie lepšej budúcnosti pre regióny, mestá a vidiecke oblasti v kontexte svetových trendov. Úrad podpredsedu vlády SR pre investície a informatizáciu (ÚPVII) na ňom zastupuje jeho vedúci Patrik Krauspe.

Hlavnými témami ministerského zasadnutia Výboru OECD pre politiky regionálneho rozvoja sú tento rok trendy ako globalizácia, digitalizácia, technologické inovácie, meniaci sa charakter práce, demografické zmeny, ale aj zmeny v životnom prostredí a na nich nadväzujúce politiky a opatrenia, ktoré sa podieľajú na rozvoji regiónov, miest a vidieckych oblastí.

"Veľa z týchto zmien prináša príležitosti, ako zvýšiť produktivitu, zamestnanosť a celkovo zlepšiť blahobyt. Súčasne však môžeme očakávať zvýšený dopyt po investíciách do infraštruktúry," poznamenal Krauspe.

Jedným z hlavných výstupov zasadnutia bude podľa ÚPVII prijatie ministerského vyhlásenia. V ňom sa krajiny OECD zaviažu, že budú podporovať zlepšovanie podmienok pre život všetkých ľudí v regiónoch, mestách a vidieckych oblastiach, digitalizáciu hospodárstva a zavedenie inovácií vo verejnej správe, ktoré pomôžu riešeniu globálnych výziev súčasnosti.

Počas rokovania budú schvaľované aj dva ďalšie dokumenty, a to Princípy OECD pre mestské politiky a Princípy OECD pre vidiecke politiky. Ich cieľom je posilňovanie spolupráce medzi mestským a vidieckym prostredím aj nastavenie vízie národných politík tak, aby boli vhodné pre budúcnosť. "Aj na tomto fóre sa potvrdilo, že Agenda 2030 je tým správnym rámcom pre smerovanie rozvojových politík a plánovanie regionálnych priorít," doplnil Krauspe.