Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Úrad Pellegriniho pripravuje materiály pre strategický rozvoj SR

Na archívnej snímke Peter Pellegrini Foto: TASR - Marko Erd

Generálna riaditeľka sekcie riadenia investícií úradu Sabelová zdôraznila, že Slovensko potrebuje víziu rozvoja a spravovania krajiny a k tomu treba dosiahnuť politický a spoločenský konsenzus.

Bratislava 23. januára (TASR) – Tri materiály, ktoré majú podporiť strategicky a investične rozvoj Slovenska do roku 2030, má do mája predložiť Úrad podpredsedu vlády SR pre investície a informatizáciu (ÚPVII) na rokovanie vlády. Pre TASR to v utorok na stretnutí s médiami povedala generálna riaditeľka sekcie riadenia investícií úradu Alena Sabelová s tým, že materiály budú vo vzájomnom súlade.

Konkretizovala, že ide o Projekt národných priorít implementácie Agendy 2030, v ktorom je návrh vízie Slovenska v kontexte Agendy 2030 pre udržateľný rozvoj z dielne Organizácie Spojených národov. "Na druhom mieste je to Národný investičný plán do roku 2030, ktorý má pomenovať kľúčové investičné projekty pre hospodársku aj sociálnu infraštruktúru. Tretím je návrh opatrení pre zavedenie strategického riadenia v podmienkach Slovenska," vymenovala Sabelová. Doplnila, že vypracovanie návrhu vízie Slovenska do roku 2030 má podporu vicepremiéra Petra Pellegriniho (Smer-SD), ktorý deklaroval na rôznych fórach, že ju predstaví vo výboroch parlamentu.

V súvislosti s prípravou národného investičného plánu a programom implementácie Agendy 2030 uviedla, že je zriadená medzirezortná pracovná skupina, ktorej členmi sú pracovníci analytických útvarov aj odborných sekcií z ministerstiev. Ďalej pracuje poradný orgán vlády, Rada vlády pre udržateľný rozvoj, kde sú zástupcovia ministerstiev, samosprávy, mimovládnych organizácií a ďalší. "Tejto Rade sme v decembri 2017 predstavili prvý návrh národných priorít implementácie Agendy 2030. S ním by sme radi začali participatívny proces," konštatovala.

Očakáva, že verejnosť bude mať veľký záujem o tvorbu národných priorít. "ÚPVII predstaví počas týždňa materiál, tzv. cestovnú mapu, kde budú konkrétne mestá a obce, kam prídeme a kde budeme najmä počúvať ľudí, aby sme získali spätnú väzbu na navrhované priority," povedala o procese participácie.

Sabelová zdôraznila, že Slovensko potrebuje víziu rozvoja a spravovania krajiny a k tomu treba dosiahnuť politický a spoločenský konsenzus. "Ak dospejeme k zmysluplnému cieľu a občania si ho osvoja, potom každá nová vláda, ktorá príde, by skôr občanom mala hovoriť ako naplní dlhodobú víziu, a nie negovať, čo sa urobilo, a prichádzať s novou," uviedla a zároveň upozornila, že potom nebudeme v SR čeliť tomu, že veľké infraštruktúrne projekty sú nevybudované a máme hospodárske problémy.

Víziu rozvoja spoločnosti majú Slovinsko a Česká republika a dlhodobé plány rozvoja krajiny sú v Nemecku a Rakúsku, uviedla na záver.