Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Úrad pre investície vyhlasuje výzvu pre manažment odpadov

Na snímke podpredseda vlády SR pre investície a informatizáciu Richard Raši počas príchodu na 118. rokovanie vlády SR 12. septembra 2018 v Bratislave. Foto: TASR - Marko Erd

Cieľom je poskytnúť pomoc pre novú alebo vylepšenú inováciu produktu, služby alebo procesu, ako aj na koncepčnú definíciu nových výrobkov, postupov alebo služieb v oblasti manažmentu odpadov.

Bratislava 12. septembra (TASR) - Výzvu zameranú na rozvoj smart cities, konkrétne pre manažment odpadov, vyhlasuje Úrad podpredsedu vlády SR pre investície a informatizáciu (ÚPVII). Podnikatelia môžu na projekty získať dotáciu maximálne do výšky 66.000 eur. Médiá o tom informoval odbor komunikácie a protokolu úradu.

Mikro, malé a stredné podniky (MSP) sa môžu prihlasovať do 17. októbra. Cieľom je poskytnúť pomoc najmä na dosiahnutie novej alebo vylepšenej inovácie produktu, služby alebo procesu, ako aj na koncepčnú definíciu, plánovanie a dokumentáciu nových výrobkov, postupov alebo služieb v oblasti manažmentu odpadov. „Premena slovenských miest na inteligentné je veľmi dôležitá, pretože bude zvyšovať kvalitu života svojich obyvateľov,“ vysvetlil vicepremiér Richard Raši (Smer-SD).

Odpadové hospodárstvo je podľa neho čoraz aktuálnejšie v súvislosti s prechodom na zelenú a cirkulárnu ekonomiku a snahou o zvýšenie miery separovania a recyklovania odpadu. Súčasne ide o podporu slovenských podnikateľov pri experimentálnom vývoji, aby sa presadili vo svetovom meradle. 

Úrad poskytne dotáciu vo výške 80 %, pričom podnikatelia musia počítať so spolufinancovaním vo výške 20 %. Znamená to, že k štyrom eurám dotácie musia podnikatelia vložiť jedno euro, čím sa spoločne dosiahne tzv. pákový efekt.