Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 2. máj 2024Meniny má Žigmund
< sekcia Ekonomika

Úrad pre reguláciu sa ohradil voči vyhláseniu mobilného operátora 4ka

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Júlia Jánošíková

Ten oznámil, že pokiaľ nezíska na aukcii potrebné frekvencie na dobudovanie mobilnej siete, bude naďalej odkázaný na národný roaming.

Bratislava 19. septembra (TASR) - Úrad pre reguláciu elektronických komunikácií a poštových služieb sa ohradil voči vyjadreniu mobilného operátora 4ka. Ten v pondelok (18. 9.) oznámil, že pokiaľ nezíska na aukcii potrebné frekvencie na dobudovanie mobilnej siete, bude naďalej odkázaný na národný roaming. Pre zmenu zákona mu však ostatní operátori nebudú musieť takúto možnosť ponúknuť, s čím mu podľa neho nepomôže ani úrad.

"Úrad zdôrazňuje, že má aj naďalej možnosť rozhodovať spory medzi operátormi vo veciach prístupu k sieťam alebo prepojenia sietí, ale v tom rozsahu, aký určuje smernica. Táto kompetencia mu priamo vyplýva zo zákona o elektronických komunikáciách," objasnil úrad.

Vo všeobecnosti úrad konštatuje, že zákon vychádza zo smernice Európskeho parlamentu a Rady EÚ, ktorou sa stanovuje európsky kódex elektronických komunikácií. Zároveň upozorňuje, že gestorom zákona je Ministerstvo dopravy (MD) SR, nie úrad.

"Navyše, v pripravovanej aukcii na frekvencie 900 megahertzov (MHz) a 2100 MHz úrad v záujme zvýšenia konkurenčného prostredia na mobilnom trhu vytvoril podmienky pre operátora, ktorý nateraz nemá pridelené žiadne frekvencie pod 1 GHz," dodal úrad s tým, že na základe toho bude 4ka môcť získať národný roaming do konca roku 2030, čo mu umožní dobudovať do tohto termínu svoju sieť.