Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Ekonomika

Úrad pre reguláciu sietí od februára 2016 rieši spory alternatívne

Úrad pre reguláciu sieťových odvetví ÚRSO. V Bratislave 28. novembra 2013. Foto: TASR/Martin Baumann

Pri riešení podnetov odbor legislatívy a právnej agendy preveruje dodržiavanie platnej úpravy v energetike vrátane obchodných podmienok dodávateľov a poriadkov príslušných prevádzkovateľov.

Bratislava 29. októbra (TASR) - Úrad pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO) sa od 1. februára 2016 venuje aj inštitútu alternatívneho riešenia sporov pre spory vyplývajúce zo zmlúv o pripojení do distribučnej sústavy, zmlúv o pripojení do distribučnej siete, zmlúv o združenej dodávke elektriny či plynu, zmlúv o dodávke a odbere tepla, zmlúv o dodávke pitnej vody a o odvádzaní odpadovej vody uzatvorených so subjektom vykonávajúcim regulovanú činnosť podľa osobitného predpisu.

Ako ďalej uviedol hovorca ÚRSO Radoslav Igaz, v roku 2015 dostal príslušný odbor regulačného úradu 512 podnetov odberateľov. "Od začiatku tohto roka bolo úradu doručených 362 podnetov a 26 návrhov na alternatívne riešenie sporu," priblížil.

Pri vybavovaní podnetov podľa Igaza odbor legislatívy a právnej agendy úradu preveruje dodržiavanie platnej právnej úpravy v oblasti energetiky vrátane obchodných podmienok jednotlivých dodávateľov a prevádzkových poriadkov príslušných prevádzkovateľov.

Upozornil zároveň, že nie všetky doručené podnety patria do kompetencie regulačného úradu. "V súvislosti s preverením rozpočítavania úhrad spojených s užívaním bytu či problematikou týkajúcou sa neoprávneného odberu sú tieto podnety postupované príslušnému orgánu, predovšetkým príslušným inšpektorátom Slovenskej obchodnej inšpekcie (SOI)," dodal.