Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Úrady budú informačne lepšie prepojené, pomôže to i občanom a podnikom

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Efektívnejšie prepojenie jednotlivých úradov verejnej správy a ich lepšia komunikácia s občanmi a právnickými osobami.

Bratislava 24. septembra (OTS) - To je hlavný zámer projektu Informačný systém centrálnej správy referenčných údajov verejnej správy (IS CSRÚ), ktorý sa začal budovať.

Foto: CSRÚ
Nový informačný systém sa stane základnou platformou pre dátovú integráciu ďalších riešení v rámci verejnej správy a zároveň bude kompatibilný so systémami v krajinách Európskej únie. Slovensko tak patrí spolu s Holandskom či Českom medzi prvé štáty únie, ktoré sa rozhodli zaviesť takýto systém do praxe.

Systém umožní aplikovať princíp „jeden krát a dosť“ z pohľadu výmeny informácií, ktoré občania alebo podniky poskytujú verejnej správe.

V prvej fáze projektu sa počíta s prepojením údajov vybraných subjektov ako sú Sociálna poisťovňa, Úrad práce, sociálnych vecí a rodiny (ÚPSVaR), Finančná správa SR, Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou a Štatistický úrad SR. Tým sa umožní zdieľanie vybraných údajov evidencie napr. z obchodného registra, živnostenského registra, či registra nadácií, ktoré sú zastrešené registrom právnických osôb, ale aj dát týkajúcich sa daňových priznaní fyzických a právnických osôb, ktoré pre výkon svojich agend potrebuje napríklad ÚPSVaR, Sociálna poisťovňa a ďalšie subjekty verejnej správy. Zefektívniť sa má aj prenos informácií o poberateľoch dávok v hmotnej núdzi, príspevkoch, či nezamestnaných. Postupne sa počíta aj so zapojením ďalších subjektov verejnej správy.

IS CSRÚ zabezpečí jednotlivým úradom verejnej správy možnosť pracovať s množstvom údajov, ktoré sú kompletné, časovo aktuálne a preukázateľné. Využívanie elektronických služieb verejnej správy tak bude jednoduchšie a prehľadnejšie, pričom umožní aj priamo občanom flexibilnejšie riešiť rôzne životné situácie. Ako príklad je možné uviesť získanie informácie o nedoplatkoch na sociálnom a zdravotnom poistení bez potreby prehľadávať internetové stránky jednotlivých inštitúcií. Žiadosti o poskytnutie vybraných údajov budú môcť občania a podnikatelia podávať aj elektronicky cez portál www.slovensko.sk.

Projekt je spolufinancovaný z prostriedkov Európskeho fondu regionálneho rozvoja prostredníctvom OPIS.
Foto: IS CSRÚ