Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 23. máj 2024Meniny má Želmíra
< sekcia Ekonomika

Za spôsobený úraz na svahu vás môžu zažalovať

Ilustračné foto Foto: TASR

Zahraniční právnici môžu od slovenských lyžiarov vysúdiť desaťtisíce eur, aj keď nie sú vinníkmi.

Bratislava 17. januára (TASR) - Medzi najčastejšie lyžiarske destinácie Slovákov patrí Rakúsko, Taliansko či Švajčiarsko. Okrem nesporných výhod však predstavujú aj viaceré riziká. Kým čoraz viac slovenských lyžiarov si uvedomuje riziko úrazu na svahu, mnohí podceňujú situácie, keď sami zapríčinia úraz niekomu inému. V takýchto prípadoch im totiž hrozí reálne riziko žaloby, pri ktorej sa požadovaná suma môže rátať v desaťtisícoch eur.

Aj keď sa lyžiarska sezóna začala len nedávno, Allianz – Slovenská poisťovňa už eviduje viacero takýchto zodpovednostných prípadov z cestovného poistenia. Jedným z najčerstvejších je slovenský lyžiar, ktorý spôsobil úraz na lyžovačke vo Francúzsku, pričom náklady, ktoré by mal zaplatiť, sú predbežne vyčíslené na 4000 eur. Ani táto suma však nemusí byť konečná. Dokazuje to aj prípad, ktorý sa ťahá už niekoľko rokov, pri ktorom slovenský lyžiar pri zrážke v Taliansku vážne zranil cudzinca a ten podal na neho následne žalobu. V tomto prípade sa škoda vyšplhala až na 68.000 eur.

Zahraniční právnici však môžu od slovenských lyžiarov vysúdiť desaťtisíce eur, aj keď nie sú vinníkmi. Stačí, ak pri nešťastnej udalosti stratia na chvíľku duchaprítomnosť alebo nedodržia potrebný postup. Allianz - Slovenská poisťovňa eviduje prípad, ktorý sa stal len pred pár týždňami, kedy poškodený domáci lyžiar podal na slovenského občana dokonca trestné oznámenie.

TASR informovala spoločnosť Allianz-Slovenská poisťovňa.