Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 21. máj 2024Meniny má Zina
< sekcia Ekonomika

P. Javorčík: Určitá regulácia bánk musí zostať aj na národnej úrovni

Budova Národnej banky Slovenska v Bratislave. Foto: TASR/Tomáš Halász

"Určitá regulácia bankového trhu musí zostať tiež na národnej úrovni," zdôraznil pre TASR štátny tajomník ministerstva zahraničných vecí Peter Javorčík.

Bratislava/Rím 7. júna (TASR) - Slovensko súhlasí s tým, že treba prijímať spoločné opatrenia v oblasti lepšej regulácie bánk, musí si však chrániť aj stabilitu vlastného bankového sektora. "Treba nájsť vhodnú rovnováhu medzi týmito dvoma cieľmi. Určitá regulácia bankového trhu musí zostať tiež na národnej úrovni," zdôraznil pre TASR štátny tajomník ministerstva zahraničných vecí Peter Javorčík.

Reagoval tak na návrh opatrení v oblasti posilnenia spoločného dohľadu nad európskymi bankami, ktorý v stredu (6.6.) predstavila Európska komisia (EK). Javorčík upozornil, že slovenský bankový sektor je stabilizovaný a v dobrej kondícii a SR si tak musí dať pozor na kroky ako spoločné ručenie bankových vkladov.

Aj o otázkach bankovej krízy v únii hovoril štátny tajomník počas dvojdňových slovensko-talianskych konzultácií v Ríme. V talianskej metropole sa stretol s ministrom pre európske politiky Enzom Moaverom Milanesim a štátnou tajomníčkou rezortu diplomacie Martou Dassú.

"Musia byť nastavené také mechanizmy, ktoré by ochránili zdravý bankový sektor v niektorých krajinách od turbulencií, ktoré môžu mať ich materské spoločnosti. Myslím si, že v týchto otázkach je tu aj určité porozumenie," podčiarkol Javorčík.

Taliansko je podľa neho podobne ako Slovensko za zavedenie spoločných európskych dlhopisov. Obidve krajiny však nepovažujú ich používanie za otázku najbližších týždňov. "Je to vec možno až na konci procesu vytvárania silnejšej ekonomickej a menovej únie," dodal.