Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 15. máj 2024Meniny má Žofia
< sekcia Ekonomika

Úroda obilnín tento rok medziročne vzrastie o 3 % len vďaka pšenici

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Pavel Neubauer

Najčastejšie pestovanou obilninou na Slovensku zostáva pšenica, ktorá tvorí až 75 % plôch osiatych hustosiatymi obilninami.

Úroda hustosiatych obilnín tento rok medziročne vzrastie o 3 % len vďaka pšenici. Vyplýva to z prvého odhadu úrody, ktorý na základe zozbieraných informácií k 20. júnu 2022 spracoval Štatistický úrad (ŠÚ) SR.

"Celková úroda hustosiatych obilnín v roku 2022 by mala byť v porovnaní s rokom 2021 vyššia o 3 % a mala by dosiahnuť 2,8 milióna ton, čo je o 82.000 ton viac ako v predošlom roku. Očakávaný rast ovplyvnila väčšia plocha osiata obilninami o 7 %, ale súčasne o 4 % nižšia očakávaná priemerná úroda z hektára (ha) ako pred rokom. Priemerný výnos 5,08 tony z hektára je menší ako vlaňajšia reálna úroda, ale je stále nad hodnotou posledných piatich rokov," spresnili štatistici.

Najčastejšie pestovanou obilninou na Slovensku zostáva pšenica, ktorá tvorí až 75 % plôch osiatych hustosiatymi obilninami. "Pšenica sa v roku 2022 pestuje na výmere o 15 % vyššej ako pred rokom, ale jej produkcia stúpne pravdepodobne len o 7,5 %, čo predstavuje rast zhruba o 150.000 ton plodiny. Dôvodom je medziročne nižší výnos z hektára," uviedol Peter Danko, riaditeľ odboru štatistiky poľnohospodárstva ŠÚ SR.

Pšenica sa v tomto roku pestuje na ploche 410.000 ha pôdy, čo je medziročne nárast o 53.000 ha. Pri odhadovanom výnose 5,24 tony z hektára možno predpokladať celkovú úrodu v objeme takmer 2,2 milióna ton. Očakávané výnosy z hektára sú nižšie v porovnaní s predchádzajúcim rokom, avšak prekonajú päťročný priemer.

Celková úroda jačmeňa by mala dosiahnuť 536.000 ton, čo je približne 10-percentný medziročný úbytok produkcie. Druhá najpestovanejšia hustosiata obilnina sa pestuje totiž na menšej ploche ako pred rokom a súčasne sa očakáva jej nižší výnos z hektára. Priemerná očakávaná produkcia 4,93 tony z hektára sa však tiež udrží nad päťročným priemerom.

Ostatné tri sledované druhy obilnín by mali byť produkované v roku 2022 v nižšom objeme ako v roku 2021, pričom úbytok osiatych plôch všetkých troch obilnín aspoň čiastočne kompenzuje vyšší očakávaný výnos z hektára. Celková úroda ovsa by mala byť o pätinu nižšia ako pred rokom, pri raži sa má dosiahnuť o 5 % a pri tritikale o takmer 6 % menšia úroda ako vlani.

Očakávaná celková úroda repky olejky (ozimná a jarná) je približne na úrovni vlaňajška (419.000 ton). Repka sa síce osiala na medziročne mierne väčšej ploche, ale poľnohospodári očakávajú rovnaký hektárový výnos ako vlani 2,95 tony z hektára. Repka dlhodobo patrí medzi tri najviac pestované plodiny v SR z hľadiska rozlohy osiatych plôch (za pšenicou a kukuricou).

Odhad úrody vybraných poľnohospodárskych plodín 2022 robí ŠÚ SR trikrát ročne. Prvý odhad údajov k polovici júna sa zverejňuje začiatkom júla. Druhý odhad úrody k 15. augustu 2022 zverejnia koncom augusta a tretí odhad s údajmi k 15. septembru zverejní ŠÚ SR na prelome septembra a októbra 2022. Definitívne výsledky o úrode za rok 2022 zverejní ŠÚ SR v marci 2023.