Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Úroda pšenice bude pre sucho na juhu oproti vlaňajšku nižšia o 40 %

Foto: TASR/Ján Siman

Zabudované závlahy na poliach sú funkčné len na jednu tretinu a často dochádza k ich rozkrádaniu.

Bratislava 24. mája (TASR) – Poľnohospodári - členovia Agrárnej komory Slovenska (AKS) podľa slov predsedníčky jej predstavenstva Heleny Patasiovej už avizovali obavy z následkov dlhotrvajúceho sucha na tohtoročnej úrode.

"V poľných kultúrach to vyzerá tak, že u repky sa už teraz dá odhadovať, že sa nedosiahne pravdepodobne ani priemerná úroda. Úroda repky sa v našich podmienkach plánovala na 2,5 tony z hektára. Teraz to však už vyzerá tak, že bude o približne 1 tonu na hektári nižšia. Niektorí farmári repku už aj vyorali a nahradili slnečnicou a kukuricou. Niektorí poľnohospodári však samozrejme zvažovali, pretože nové osiatie samozrejme predstavuje náklady navyše," uviedla pre TASR Patasiová.

Vzhľadom na to, že od minulého roku pôda nemá v sebe toľko vlahy, koľko sa očakávalo zo zimného obdobia, aj ostatné komodity vyzerajú podľa nej "veľmi slabo". "Ozimná pšenica je riedka, nízka. Percentuálne by sa dalo povedať, že jej úroda bude o 40 % nižšia oproti vlaňajšku. Vlani sme evidovali u pšenice hektárovú úrodu 4,85 ton. Tento rok sa môže očakávať úroda okolo 3,3 až 3,5 tony z hektára," spresnila.

Ilustračné foto
Foto: TASR/František Iván
Pripomenula, že zabudované závlahy na poliach sú funkčné len na jednu tretinu a často dochádza k ich rozkrádaniu. "Poľnohospodári, ktorí využívajú vlastné závlahové systémy, v súčasnej dobe zo štátnej pomoci nemajú žiadne podpory. Napriek tomu hlavne v intenzívnej rastlinnej výrobe musia využívať závlahy, pretože bez toho by nemali úrodu," dodala.

AKS so sídlom v Dunajskej Strede bola založená na ochranu záujmov svojich členov fyzických a právnických osôb, ktoré podnikajú v poľnohospodárstve, samostatne hospodáriacich roľníkov a žiadateľov o priame platby na pôdu vykonávajúcich svoju činnosť v SR. Predmetom činnosti AKS je najmä podpora a ochrana podnikania svojich členov v záujme ich rozvoja, zastupovanie a presadzovanie záujmov členov vo vzťahu k orgánom štátnej správy, predovšetkým v oblasti legislatívy, colnej, daňovej, cenovej, surovinovej politiky, ako aj vo vzťahu k iným hospodárskym, zamestnávateľským a zamestnaneckým organizáciám a podnikateľským subjektom a vo vzťahu k verejnosti.