Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 28. máj 2024Meniny má Viliam
< sekcia Ekonomika

Úroda pšenice v EÚ bude v tomto roku pravdepodobne nižšia ako vlani

Ilustračné foto Foto: TASR/Milan Kapusta

Analytici z Offre Demande Agricole úrodu mäkkej pšenice v Európe na tento rok na úrovni približne 127 až 128 miliónov ton.

Bratislava 6. apríla (TASR) - Úroda pšenice v EÚ bude v roku 2012 pravdepodobne nižšia ako vlani, extrémny pokles teplôt totiž vo februári tohto roka a sucho v mnohých častiach Európy stláčajú prognózy úrody obilnín smerom nadol.

"Produkcia obilnín v EÚ-27 by mala v tomto roku podľa prognózy Zväzu európskych obchodníkov s obilninami (COCERAL) z marca 2012 dosiahnuť približne úroveň 280,8 milióna ton. Odhad úrody mäkkej pšenice sa podľa COCERAL pohybuje na úrovni 126,8 milióna ton a v porovnaní s rokom 2011 klesne približne o 2,8 milióna ton, teda o 2,1 %," vyplýva ďalej z aktuálnej správy Agrárnych trhových informácií Slovenska (ATIS).

COCERAL odhaduje v produkcii mäkkej pšenice vyššie straty v dôsledku pôsobenia silných mrazov ako predpokladajú prognózy Európskej komisie na úrovni 133 milióna ton alebo Strategie Grains na úrovni 131,1 milióna ton.

Odhady uvedených inštitúcií boli ešte v ich posledných prognózach na rok 2012 nad úrovňou úrody minulého roka 129,5 milióna ton.

V dôsledku negatívneho vplyvu mrazov a poškodenia porastov vo Francúzsku, Nemecku a v Poľsku odhadujú analytici z Offre Demande Agricole úrodu mäkkej pšenice v Európe na tento rok na úrovni približne 127 až 128 miliónov ton.