Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Ekonomika

Úroda zemiakov v Nemecku bude nízka, nebude ich dostatok na hranolky

Ilustračné foto Foto: TASR/Radovan Stoklasa

Kvalita tohtoročných zemiakov bude nízka. Pestovatelia teraz odhadujú, že úroda zemiakov bude medziročne nižšia asi o 40 %.

Berlín 29. júla (TASR) - Firmy vyrábajúce zemiakové hranolky v Nemecku bijú na poplach. Pokračujúce sucho znižuje vyhliadky na dobrú úrodu zemiakov a aj na ich kvalitu. Suchom sa podľa Spolkového združenia pestovateľov ovocia, zeleniny a spracovateľov zemiakov (BOGK) "situácia dramaticky zhoršuje". Nevylučuje ani poruchy dodávky týchto produktov na trh.

Kvalita tohtoročných zemiakov bude nízka. Pestovatelia teraz odhadujú, že úroda zemiakov bude medziročne nižšia asi o 40 %. "Ak sa počasie nezmení, pohroma je istá," povedal Horst-Peter Karos, konateľ BOGK.

Sucho vyvolalo stres zemiakových porastov, ich hľuzy prestali rásť. V niektorých prípadoch im nenarástli vôbec. Spracovatelia už teraz nemajú dosť veľkých zemiakov, ktoré potrebujú na výrobu hranoliek.

"Situácia je zo dňa na deň kritickejšia," konštatoval analytik informačnej služby pre agrárny trh Christoph Hambloch. Ceny zemiakov v Nemecku sú už vyššie než pred rokom. Na termínovanej agrárnej burze sa ceny zemiakov vyšplhali na úroveň, akú roky nedosiahli.