Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Ekonomika

Úroveň zlých úverov v španielskych bankách dosiahla rekord

Foto: TASR/AP

Španielska ekonomika sa však znova prepadla do recesie, v poradí už druhej od krízy v roku 2008, a miera nezamestnanosti dosiahla 25 %.

Madrid 19. novembra (TASR) - Úroveň zlých, nesplácaných úverov v španielskych bankách do konca septembra vzrástla na rekordných 10,7 % z celkového objemu úverov.

Informovala o tom agentúra AP na základe údajov, ktoré dnes zverejnila centrálna banka v Madride.

Celková hodnota úverov, pri ktorých hrozí, že banky svoje peniaze naspäť nedostanú, sa v septembri vyšplhala až na 182 miliárd eur z 179 miliárd eur v auguste.

Mnohé španielske banky sú zaplavené toxickými hypotekárnymi úvermi z čias stavebného rozmachu. Po vypuknutí globálnej finančnej a hospodárskej krízy však realitná bublina v Španielsku v roku 2008 praskla. A vláda v Madride musela v lete požiadať o pomoc pri záchrane bánk a krajiny eurozóny schválili pre španielsky bankový sektor pôžičku vo výške 100 miliárd eur.

Španielska ekonomika sa však znova prepadla do recesie, v poradí už druhej od krízy v roku 2008, a miera nezamestnanosti dosiahla 25 %. Vláda preto zvažuje, že požiada eurozónu o ďalšiu pomoc v podobe nákupu svojich dlhopisov na sekundárnych trhoch.