Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Ekonomika

ÚRSO na cenových rozhodnutiach pracuje, zatiaľ platia vlaňajšie

Ilustračné foto Foto: TASR/Pavel Neubauer

ÚRSO po konzultácii s distribučnými spoločnosťami ukončil proces vypracovania novej vyhlášky o cenovej regulácii v elektroenergetike pred dvoma týždňami.

Bratislava 21. februára (TASR) - Úrad pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO) na cenových konaniach ohľadom energií intenzívne pracuje. Uviedol to pre TASR hovorca ÚRSO Radoslav Igaz. Cenové konania pri elektrine a vode podľa neho prebiehajú už podľa novej vyhlášky.

Igaz zároveň upozornil, že do dňa doručenia cenového rozhodnutia regulovanému subjektu na rok 2017 sa uplatní cena schválená cenovým rozhodnutím na roky 2014 až 2016. "Rovnako sa postupuje, ak cena nie je určená," reagoval na otázku, odkedy budú platiť nové ceny elektriny pre SR, ktoré už skôr avizoval premiér Robert Fico (Smer-SD).



"Všetky cenové rozhodnutia, ktoré úrad vydá podľa vyhlášky č.18/2017 Z.z. a vyhlášky č.21/2017 Z.z., regulované subjekty uplatňujú od 1. januára 2017," doplnil svoju reakciu Igaz.

ÚRSO a jeho bývalý predseda Jozef Holjenčík čelili od začiatku roka kritike zo strany opozície aj koaličnej SNS. Dôvodom bola zmena cien energií na tento rok, ktorá pre vyššie fixné poplatky v mnohých prípadoch spôsobila výrazné zvýšenie faktúr. Holjenčík zo svojej funkcie odstúpil 8. februára.

ÚRSO po konzultácii s distribučnými spoločnosťami ukončil proces vypracovania novej vyhlášky o cenovej regulácii v elektroenergetike pred dvoma týždňami. Úrad potom 14. februára začal cenové konania v súvislosti s prijatou vyhláškou.