Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Ekonomika

ÚRSO: Nebyť regulácie, domácnosti by za elektrinu platili viac

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

ÚRSO ako nezávislá inštitúcia sa podľa hovorcu Igaza nikdy nenechá zatiahnuť do pokusov politikov o zviditeľňovanie sa pred voľbami.

Bratislava 26. septembra (TASR) - Nebyť dôslednej regulácie, slovenské domácnosti by za elektrinu platili oveľa, oveľa viac. Uviedol to pre TASR Radoslav Igaz, hovorca Úradu pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO) v reakcii na štvrtkový brífing opozičného hnutia Sme rodina k cenám elektriny pre tzv. zraniteľných odberateľov.

ÚRSO ako nezávislá inštitúcia sa podľa Igaza nikdy nenechá zatiahnuť do pokusov politikov o zviditeľňovanie sa pred voľbami. Úrad podľa jeho slov verejnosti dlhodobo otvorene a férovo hovorí, že mimoriadny nárast ceny silovej elektriny (až o 28,1 %), či ceny emisných povoleniek na svetových burzách budú mať vplyv na koncovú cenu elektriny pre slovenské domácnosti.

Isté podľa neho je, že úrad urobí všetko preto, aby toto zdražovanie v maximálne možnej miere zmiernil a využije všetky nástroje, ktoré mu dáva platná legislatíva, aby pre slovenské domácnosti zabezpečil optimálne a primerané ceny elektriny. "Tie, samozrejme, musia byť zároveň spravodlivé aj pre podnikateľov, ktorým však úrad uzná iba skutočne oprávnené požiadavky," podčiarkol Igaz.

"Úrad zdôrazňuje, že nebyť regulácie, ceny energií by pre slovenské domácnosti po návrhoch od dodávateľov výrazne stúpli už minulý rok. Iba vďaka cenovej regulácii majú napríklad dnes slovenské domácnosti podľa údajov Eurostatu jednu z najnižších cien elektriny pre domácnosti v EÚ," dodal hovorca ÚRSO.

Na brífingu opozičného hnutia Sme rodina jeho predseda Boris Kollár, za účasti členky pracovnej skupiny pre hospodárstvo, energetiku a priemysel Moniky Jankovičovej vo štvrtok uviedol, že ÚRSO dlhoročne nerešpektuje zákon o regulácii v sieťových odvetviach. Podľa Kollára ÚRSO nechráni zraniteľných odberateľov elektriny.

"Jasne to máme dané v zákone, že štát cez ÚRSO musí chrániť zraniteľných odberateľov elektriny. Je to jasne povedané, ceny majú byť primerané, nie trhové. Primerané, je to exaktne napísané v zákone. Nevidím politikov vládnej koalície, že by sa trhali a išli bojovať za tých najzraniteľnejších (odberateľov). Keď sme na rast cien elektriny pred tromi mesiacmi upozornili, ÚRSO nás vysmial, že sa nekompetentne vyjadrujeme. Tri mesiace na to však schváli zdraženie elektrickej energie o 24 %. Pýtam sa teda, tak potom kto je nekompetentný. Pravdepodobne celé ÚRSO," priblížil Kollár s narážkou na rozhodnutie ÚRSO pre konkrétneho dodávateľa elektriny.