Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 6. máj 2024Meniny má Hermína
< sekcia Ekonomika

ÚRSO nevie pokryť celý rozsah problematiky energetickej chudoby

Úrad pre reguláciu sieťových odvetví ÚRSO. V Bratislave 28. novembra 2013. Foto: TASR/Martin Baumann

Úrad pripomenul, že riešenie problému energetickej chudoby je dlhodobý proces, predpokladá sa jeho neustály vývoj v súlade s postupom riešenia energetickej chudoby aj v kontexte celej EÚ.

Bratislava 11. júna (TASR) - Kompetencie regulačného úradu nezahŕňajú celý rozsah problematiky energetickej chudoby, napríklad sociálne politiky alebo zlepšovanie energetickej účinnosti v oblasti bývania. Konštatoval to Úrad pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO) v návrhu Koncepcie na ochranu odberateľov spĺňajúcich podmienky energetickej chudoby, ktorý na dnešnej schôdzi prerokovala a schválila vláda SR.

"Koncepcia preto striktne rozlišuje možné nástroje riešenia na vládnej úrovni a na úrovni národného energetického regulátora, ako tvorcu možných cenových opatrení v energetike smerom k sociálne ohrozeným skupinám obyvateľstva," zdôraznil regulačný úrad v predkladanom materiáli.

Koncepcia podľa ÚRSO jednoznačne konštatuje nemožnosť riešenia energetickej chudoby len z pozície národného energetického regulátora ako izolovaného článku štátnej správy a akcentuje nevyhnutnosť riešenia tejto sociálnej otázky integrovaným postupom všetkých zainteresovaných orgánov verejnej moci, ktorý by mohol byť koordinovaný z vládnej úrovne.

Úrad pripomenul, že riešenie problému energetickej chudoby je dlhodobý proces, predpokladá sa jeho neustály vývoj v súlade s postupom riešenia energetickej chudoby aj v kontexte celej EÚ.

"Cieľom koncepcie, ktorú úrad predkladá, je podať obraz o tom, ako sa s problémom energetickej chudoby vyrovnávajú iné členské štáty EÚ a naznačiť niektoré postupy a riešenia, ktoré by bolo možné aplikovať na Slovensku," uviedol regulačný úrad. "Zámerom riešenia energetickej chudoby je zabezpečiť realizáciu opatrení bez neprimeraného dopadu na ceny energií pre ostatných odberateľov."

Koncepciu vypracoval úrad v spolupráci s Ministerstvom hospodárstva SR, Ministerstvom financií SR a Ministerstvom práce, sociálnych vecí a rodiny SR.

Problém energetickej chudoby bol nastolený zo strany EÚ prostredníctvom právnych predpisov obsiahnutých v tzv. treťom energetickom balíčku EÚ. Legislatíva EÚ podľa ÚRSO neobsahuje žiadnu definíciu energetickej chudoby ani jednotné prístupy k riešeniu tohto novodobého sociálneho fenoménu. "Prístupy a spôsoby riešenia problému energetickej chudoby eurosmernice delegujú na jednotlivé členské štáty," dodal regulačný úrad.