Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Ekonomika

ÚRSO: Odberatelia elektriny sa výmene ističov nevyhnú

Ilustračná snímka Foto: TASR/František Iván

Regulačný úrad zároveň odporúča odberateľom, aby kontaktovali svojho dodávateľa a snažili sa s ním na optimalizácii rezervovanej kapacity dohodnúť.

Bratislava 13. februára (TASR) - Odberatelia elektriny sa výmene ističov nevyhnú. "Tento problém totiž budú musieť v budúcnosti tak či onak riešiť a po jednorazovej investícii môžu výrazne ušetriť. Je to zároveň výzva pre obce a mestá, či sociálne zariadenia, ktoré sa dlhodobo snažia rôznymi spôsobmi znížiť spotrebu elektriny, aby optimalizáciou rezervovanej kapacity ušetrili skutočne výrazne," uviedol Úrad pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO).

Regulačný úrad zároveň odporúča odberateľom, aby kontaktovali svojho dodávateľa a snažili sa s ním na optimalizácii rezervovanej kapacity dohodnúť. "V prípade, ak nebude reagovať, nech sa obrátia s podnetom na úrad a úrad zasiahne," informoval ďalej ÚRSO.

Úrad vyjadruje poľutovanie nad súčasnou situáciou, ktorá vznikla ohľadom cien elektriny na Slovensku. Pripomína, že na začiatku tohto chaosu bola skupina odberateľov s predimenzovanými ističmi, ktoré nezodpovedali ich odberu, vďaka čomu im fixné poplatky značne stúpli.

"Naopak, tí odberatelia, ktorí mali ističe optimalizované ušetrili, a to podľa starej aj novej vyhlášky. Úrad preto aj v súčasnej situácii, kedy sa vyhláška nastavuje podľa parametrov z roku 2016, apeluje na všetkých odberateľov, aby sa viac zaujímali o podmienky, za akých odoberajú elektrinu od svojich dodávateľov. Dôležité je, aby si rezervovanú kapacitu vyjadrenú veľkosťou amperickej hodnoty ističa dali do súladu so svojím reálnym odberom," dodal regulačný úrad.